Tovább dagad a világ egyik legnagyobb húsbotránya

agrarszektor.hu
Hét brazil húsos és baromfis céget is törölhet a közeljövőben az engedélyezett uniós beszállítókat tartalmazó listáról az Európai Bizottság a dél-amerikai ország húsbotránya miatt. A brazil hatóságok is azt valószínűsítik, hogy egyes laboratóriumok szándékosan szalmonellás csirkeügyeket tussoltak el.

Újabb vizsgálatot indítottak a brazil hatóságok a dél-amerikai ország hústermékeivel kapcsolatban, mivel több ottani laboratóriumot is azzal vádolnak, hogy szalmonellával szennyezett csirkével kapcsolatos ügyeket tussoltak el. Kivizsgálás alatt áll a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó cégének számító BRF négy üzeme is, amelyek közül kettő baromfifeldolgozó üzem. A hatóságok többek között azt is ellenőrzik, segítették-e magánlaboratóriumok a BRF-et abban, hogy ne derüljön ki a termékeikről, hogy szalmonellával szennyezettek lehetnek.

Az Európai Unió az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos vádakra reagálva a közelmúltban jelentette be, hogy várhatóan hét brazil hús-és baromfiágazati céget töröl arról a listáról, amelyen az engedélyezett uniós beszállítók szerepelnek. A tiltólistára esélyes létesítmények között egyelőre a JBS nevű globális húsfeldolgozó cég három üzeme, a harmadik legnagyobb brazil sertés- és baromfifeldolgozónak számító Aurora Alimentos három üzeme, illetve egy másik vezető brazil baromfitenyésztő létesítmény szerepel. A cégek törlésével kapcsolatos dokumentumot az Európai Bizottság már bemutatta a tagállamok szakértőinek, de a döntés még nem született meg.

Ettől függetlenül Brazília folyamatosan igyekszik modernizálni és kivizsgálni saját korszerűtlen élelmiszerbiztonsági rendszerét - legalábbis ezt állítják a dél-amerikai ország hatóságai Emellett olyan terv is szerepel céljaik között, amely szerint központosítanák a vágóhidakon végzett ellenőrzéseket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?