Hideg és hó sem érkezik a földekre

agrarszektor.hu
A sokéves átlagok alapján január eleje és közepe szokott az év leghidegebb időszaka lenni. A legfrissebb előrejelzések alapján azonban idén ez nem így lesz az év első hetében, a hét végéig ugyanis folytatódik az enyhe, csapadékos időjárás. Ennek legfőbb oka, hogy a térségükben megmarad az erőteljes nyugatias áramlás, mellyel az óceán felől légtömegek érkeznek az ország felé.

Ahogy az egész december, úgy az elmúlt hét is az átlagosnál jóval enyhébb időt hozott, mintegy 3-5 fokkal volt melegebb az átlagosnál. Nagyobb hideg és hó sem volt jellemző. Fagymentes éjszakák is előfordultak, csak 30-án reggelre alakult ki többfelé -5 fok körüli fagy. Kisebb eső sokfelé, de jelentősebb mennyiség csak 28-án és inkább csak a Dunántúlon (többfelé zivatarral), illetve 31-én északnyugaton fordult elő. Helyenként 30 millimétert meghaladó mennyiség is összejött a hét során.

A december havi csapadékösszeg a főváros térségét leszámítva általában jóval meghaladta az átlagot, és többfelé annak duplája is lehullott. A talaj így már országszerte nedves, valamint egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú.

A felső, nagyjából 50 centiméter gyakorlatilag telített, ennél mélyebben helyenként még van némi nedvességhiány. A hónap második felére helyenként belvizes területek is kialakultak, ezek kiterjedése azonban lassan csökken. A talaj felső 20 centiméteres rétegének hőmérséklete az elmúlt hét óta alig változott, jelenleg többnyire 2 és 5 fok között alakul az országban.

Az őszi vetések jól telelnek, de ugyanez igaz a kártevőkre és a károsítókra is. A belvizes területeken az átmeneti vízborítást a vetések egyelőre átvészelik.

A folytatásban lényeges változás nem várható időjárásunkban.

Kedden esős idő valószínű, legnagyobb mennyiségben a déli országrészben, majd átmeneti szünet után szerdán is érkezik egy gyors mozgású csapadékzóna.

Pénteken is számíthatunk esőre, de a hét vége már száraznak ígérkezik. A csapadék heti összmennyisége 5 és 15 millimétetr között alakulhat, így a belvizes területek kiterjedése kissé növekedhet a hét során. Enyhe marad az idő, éjszakánként legfeljebb gyenge fagyok fordulhatnak elő. A maximumok pedig többnyire 5 és 10 fok között alakulnak majd, de a hét végére erőteljes felmelegedés látszik, így akkor sokfelé 10 fok feletti értékek is előfordulhatnak. A talaj hőmérséklete eleinte nem változik, majd a hét végére a felszínhez közel kissé emelkedni fog.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?