Mit tegyünk, hogy ne csak az ünnepeket élje túl a fenyőnk?

agrarszektor.hu
Manapság már egyre többen vásárolnak gyökeres, földlabdás fenyőfát karácsonyra, így ugyanis az ünnepek után sem kell kidobni a növényt, hanem ki lehet ültetni a kertbe. A földlabdás fenyőfa megfelelő gondozás mellett nem szárad el, így attól sem kell félnünk, hogy lehullanak a tűlevelei.

Ha gyökeres, illetve földlabdás fenyőfát keresünk karácsonyra, mindenképpen kertészetből vagy faiskolából vásároljuk meg. Figyeljünk arra, hogy ne műanyag zacskóba csomagolt földlabdás fenyőt vegyünk, mert azok biztosan nem faiskolai termékek.

Nagy jelentősége van a vásárolt fenyőfa méretének, ugyanis nyolc-tíz napot biztosan ki kell bírnia a lakásunkban, ezért inkább kisebb méretű fenyőket válasszunk. Vásárlás után rövid időn belül ültessük át a fát egy nagyobb edénybe, és szorosan töltsük ki az üres helyeket virágfölddel. Beültetés után alaposan öntözzük be a fát és használjunk alátétet az esetlegesen alul kifolyó víz megfogására.

Mielőtt a meleg lakásba bevisszük, tanácsos a külső hőmérsékletnél melegebb, de 12-14 foknál nem hidegebb helyen tárolni fenyőnket 2-3 napig, így ugyanis megakadályozhatjuk a későbbi lombhullást. A fát mindig a fűtőtesttől a lehető legtávolabb helyezzük el, mert a meleg hatására könnyen kiszáradhat.

A lakásban csak mértékkel öntözzük, elegendő kétnaponta, de a földlabda mindig legyen nedvesen tartva. Tíz napnál tovább ne tartsuk a fenyőt a meleg lakásban, az ünnepek után vigyük vissza egy-két napra hűvösebb, de nem túl sötét helyiségbe, majd rakjuk ki a szabadba, és március-áprilisban már nyugodtan kiültethetjük a kertbe. Természetesen télen, fagymentes időben, amikor nincs csapadék, gondoskodjunk a fa megfelelő öntözéséről.

Ezek a fenyők hosszú távon nem tarthatók a meleg lakásban, mert "kényszerhajtásokat" nevelnek, amelyek érzékeny részek, és kiültetéskor visszaszáradnak, visszafagynak. Folyamatos hideghez szoktatással lehet a legjobb eredményt elérni a szabadföldi eredésben.

A fenyő megvásárlása előtt, míg a föld nem fagy át, ássuk ki az ültetőgödröt - amelybe majd kiültetjük a fánkat - és takarjuk le hőszigetelő anyaggal. Keményebb tél esetén is egy-két napos enyhébb idő elegendő a kiültetéshez. Minél előbb tudjuk kihelyezni a növényt, annál biztosabb lesz az eredése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?