2024. május 14. kedd Bonifác

A csehek megmondták: van "kettős élelmiszermérce"

agrarszektor.hu
Csupán hét élelmiszer volt teljesen azonos összetételű abból a megegyező csomagolásban forgalmazott 21-ből, amelyet a cseh mezőgazdasági minisztérium vizsgáltatott meg öt európai uniós országban. 11 élelmiszer összetételében lényeges eltéréseket találtak a vizsgálat során. Ilyen volt például a ketchup, a pizza és a spagetti is.

A megvizsgált 21 élelmiszerből 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott, mindössze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél pedig mérsékeltek voltak a különbségek - mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter. Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg a cseh mezőgazdasági minisztérium.

A Németországban forgalmazott ketchupban például magasabb volt a paradicsomtartalom, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár nem jelentősek.

Az azonos csomagolásban árusított élelmiszerek eltérő összetétele a visegrádi csoport országainak aktivitása miatt összeurópai problémává vált. Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter szerint a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti.

A cseh agrártárca széleskörű összehasonlítást készíttetett az azonos csomagolásban árult élelmiszerek minőségéről. Az összehasonlítás laboratóriumi eredményeinek első részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ezek is azt jelezték, hogy Kelet-Európában gyengébb minőségű élelmiszereket árulnak a nemzetközi üzletláncok, mint Nyugat-Európában, holott az áru csomagolása megegyezik. A cseh miniszter szerint az EU szabályozása nem kielégítő, ezért új szabályokat kell elfogadni, ami másfél éven belül akár meg is történhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?