2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Finisben az aratás: az év legnagyobb vesztese a búza

agrarszektor.hu
Napokon belül végeznek az aratással Vas megyében, ugyanis a betakarítási munkák több, mint 95 százalékával végeztek. Az eddigi adatokból jól látszik, hogy a tartós aszály miatt a termésátlagok 15-20 százalékkal alacsonyabbak idén, mint amilyenek az elmúlt évben voltak. Az év legnagyobb vesztese az őszi búza, ugyanakkor az őszi árpának jó éve volt Vas megyében.

Vas megyében összesen 84 578 hektáron kell learatni a termést, és a betakarítási munkák 96 százalékával már végeztek. Repcét 23 ezer hektáron termeltek a Vas megyei gazdák, és hektáronként átlagosan 3,3 tonna termést tudtak betakarítani.

A legnagyobb területen, a mintegy 40 ezer hektáron termelt őszi búza átlaghozama 5,5 tonna volt hektáronként, míg tavaly átlagosan 5,8 tonna termést arattak le hektáronként

- mondta Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET
Őszi árpából viszont idén több termett, mint az elmúlt évben, ugyanis a 8 ezer hektáros árpaföldekről hektáronként átlagosan 5,3 tonna termés került a magtárakba, ezzel szemben tavaly 5 tonna volt az őszi árpa átlaghozama. Repcét 23 ezer hektáron termeltek a Vas megyei gazdák, amiből hektáronként átlagosan 3,3 tonna termést tudtak betakarítani - közölte az elnök.

Az idén "besült, beszáradt búzát" arattak, ugyanakkor a learatott búzát kiváló beltartalom és gyenge hektolitersúly jellemzi.

A Vas megyei búzatermelési verseny résztvevőinél a búza 80 százaléka étkezési, 20 százaléka pedig takarmánybúza. A búzatermés-verseny célja, hogy emeljék a gabonatermesztés termelési színvonalát, magasabb terméseredményeket és nagyobb jövedelmezőséget érjenek el.

A búzát minőségtől függően 38-45 ezer, a repcét 110 ezer, míg az árpát 35-50 ezer forintért tudják tonnánként értékesíteni. A NAK közlése szerint az elmúlt évben a búza tonnánkénti ára 39 ezer, az őszi árpáé 32 ezer forint volt, míg a repcét az ideivel azonos áron, 110 ezer forintért tudták eladni - tájékoztatott Pusztavámi Márton.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?