2024. május 21. kedd Konstantin

Ezermilliárdot hoztak a termelőknek a falugazdászok

agrarszektor.hu
Mintegy ezermilliárd forint támogatás lehívásában működött közre 2014 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata. A versenyképességi gondokra utal ugyanakkor, hogy az ágazatban felhasznált támogatások meghaladják az elért eredményt.

A falugazdászok közreműködésével lehívott ezermilliárd forint támogatásnak jelentős szerepe volt abban, hogy zökkenőmentesen történt az átállás az új Közös Agrárpolitikára - érvelt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetségének közgyűlésén. A kamara tavaly körülbelül 200 jogszabályt véleményezett, amelyek tartalmazták a növényvédő gépek műszaki vizsgálatának egyszerűsítését, illetve az uniós előírások miatt ismét bevezetett vízkészletjárulék és vízszolgáltatási díjnál elért kedvezményeket is. A vízkészletjáruléknál kamarai kezdeményezésre nőtt a térítésmentesség határa évi 50 ezer köbméterre - áll a NAK közleményében.

Az agrárkamara a támogatások lehívásán és a naprakész információk eljuttatásán túl növényvédelmi előrejelző rendszerrel, biztosításközvetítéssel és a BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatással is segíti a gabonatermesztők munkáját. A NAK elnöke szerint a versenyképesség javításához elengedhetetlen az innovatív technológiák alkalmazása, az osztatlan közös tulajdon felszámolása, és a gazdálkodók közötti együttműködés feltételeinek megteremtése. A közelmúltban terjesztették elő a kamara integrációs javaslatát, amelyet társadalmi vitára is bocsátottak. A tervezet a NAK honlapján érhető el, és április 30-ig várják az ezzel kapcsolatos észrevételeket.

Támogatás nélkül nem lenne eredményes a legtöbb uniós tagállam mezőgazdasága. Magyarországon 2015-ben csaknem 800 milliárd forint támogatás érkezett az agráriumba, miközben az adózás előtti eredmény nem érte el az 500 milliárd forintot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06