Üzentek az élelmiszermultiknak: "nem kérünk a kettős mércéből"

agrarszektor.hu
Nem kérnek az emberek a "kettős mércéből" - jelentette ki Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára annak kapcsán, hogy az agrárminiszter elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszertermékek átfogó vizsgálatát. Az államtitkár szerint a magyar fogyasztók ugyanolyan minőséget várnak el, mint az osztrák vásárlók.

Elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdésről van szó - hangoztatta a tárca közleménye szerint Zsigó Róbert. Hozzátette: a magyar emberek elvárják, hogy az érintett multinacionális cégektől olyan minőségben vásárolhassanak, mint az osztrák vásárlók. Nem magyarázkodást várnak, hanem korrekt és tisztességes elbánást. Az emberek nem kérnek a "kettős mércéből" - fogalmazott.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Az államtitkár ma jelentette be, hogy az agrárminiszter elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszertermékek átfogó vizsgálatát. Az ügy előzménye, hogy a napokban újra nyilvánosságot kapott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban végzett vizsgálata. A hivatal munkatársai 24 féle azonos márkajelzésű élelmiszert vásároltak Magyarországon és Ausztriában is működő kereskedelmi láncok üzleteiben. A vizsgálat során kiderült, hogy a legtöbb esetben minőségbeli és összetételbeli különbségek vannak.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) eközben jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, miután a sajtóból értesült az ügyről. Az ÉFOSZ szerint a Nébih-vizsgálatban érintett konkrét márkatermékek túlnyomó többségénél a hatóság az összetételben nem talált különbséget, és a kifogások érzékszervi vizsgálatokon alapultak. Ezzel párhuzamosan több multinacionális élelmiszergyártó is deklarálta, hogy minden ország számára ugyanolyan receptúrával készíti termékeit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!