Szépen becserkészték azokat, akik hamisították a libamájat

agrarszektor.hu
"Előzetes információk alapján" járt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amikor felderítette, hogy tömegesen cserélik fel kacsamájjal termékeikben a drágább libamájat a piaci szereplők. A hazai visszaélések legkedveltebb terepe továbbra is a húspiac, de liszteknél, különböző magvaknál, gyümölcsöknél, illetve növényvédő szereknél és termésnövelő anyagoknál is sokszor kell intézkedni. Tavaly összesen 1460 tonna terméket foglaltak le és semmisítettek meg, az idén eddig 526 tonnát.

Több hónapig vettek mintákat országszerte az idén a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának munkatársai, amelyekkel megállapították, hogy az esetek nagy részében kacsamájból származtak a libamájként feltüntetett termékek. Nem véletlenül szálltak rá azonban erre a piacra: a Nébih az agrárszektor.hu-val azt közölte, hogy "előzetes információk alapján" jártak el, amikor nagy mennyiségű kacsamájat foglaltak le. Az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatokkal mutatták ki, hogy liba helyett kacsából származtak a hamisított termékek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A hivatal kiemelt ügyek igazgatósága országos hatáskörben, speciális eszközökkel (is) dolgozik. Jellemzően nagy horderejű, több megyét is érintő és a szürke- és feketegazdaságban mozgó ügyeket derítenek fel, amelyekhez felhasználnak "célzott információkat" is.

MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A legtöbb visszaélést továbbra is a hústermékeknél tapasztalják, de a növényi termékeknél (liszteknél, magvaknál, zöldség-gyümölcsöknél) is sokszor kell forgalmi korlátozást elrendelni és nagyobb mennyiségben kellett intézkedniük növényvédő szerekkel és termésnövelő anyagokkal kapcsolatban is. A libamájként árusított kacsamáj az idén jelent meg új termékkörként a nagyobb tételben kifogásolható élelmiszerek között.

A Nébih legjellemzőbb problémaként azt tapasztalja, hogy sokszor nem biztosított a termékek nyomon követése, vagyis azok jelöletlenek, illetve az eredetüket nem tudják hitelt érdemlően igazolni. Az ellenőrök szintén többször tapasztalják azt is, hogy a lejárt a termékek fogyaszthatósági, minőségmegőrzési ideje.

A korábban közölt adatok szerint a Nébih tavaly 531 kiemelt ellenőrzést végzett, 36 százalékkal többet az előző évinél, a kiszabott bírságok összege 392 millió forintra nőtt és 1460 tonna terméket semmisítettek meg. Idén eddig 516 kiemelt ellenőrzést végeztek, 526 tonna terméket semmisítettek meg, a kiszabott bírságok összege pedig 275 millió forint volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?