Hatalmas érdeklődés a szakképzési programokon

agrarszektor.hu
A tervezettnél kétszer többen, összesen 112 ezren vettek részt a Darányi Ignác Tervben meghirdetett agrárgazdasági képzéseken. A mögöttünk álló hétéves EU-s támogatási ciklusban agrárgazdálkodók, élelmiszeripari és erdőgazdálkodással foglalkozó szakemberek szerezhettek új képesítéseket az ágazat versenyképességének növelése érdekében.

Hét év alatt összesen 112 648 magyar gazdálkodó és élelmiszeripari szakember vehetett részt szakmai képzéseken a Darányi Ignácról elnevezett EU-s programban - derül ki az uniós agrártámogatások ellenőrzését végző KPMG közleményéből. A képzési hálózatban 108 617 fő szerzett valamilyen új tanúsítványt, bizonyítványt vagy diplomát és vele modern gazdálkodási ismereteket annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és élelmiszeripar versenyképessége javuljon.

Túlteljesített várakozások

A program szinte minden képzési szegmensben túlteljesítette a várakozásokat - fogalmazott Cserháti Gábor, a KPMG igazgatója. A program eredetileg 55 ezer sikeres képzéssel számolt, így ehhez képest csaknem kétszer többen vettek részt. A tervezett 14 800 helyett több mint 21 ezer nő szerzett például valamilyen képzettséget, a 40 év feletti résztvevők száma pedig 20 ezer helyett meghaladta az 52 ezret.

A programban a tanfolyamokon részt vevők a kötelező képzések mellett szabadon választott tárgyakat is tanulhattak. Ezek közül az aránykalászos gazdaképzés, a növényvédelmi tanfolyam és az integrált növény- és talajvédelmi ismeretek bizonyultak a legnépszerűbbnek, de csaknem nyolcvan speciális képzés is helyet kapott a programban.

Rengeteg támogatási igény

A program hét éve alatt 82 240 támogatási igény futott be a lebonyolító hatósághoz, összesen 8,17 milliárd forintos támogatási kérelemmel. Ebből idén június 30-ig összesen 6,73 milliárd forint támogatást ítéltek meg és fizettek ki.

A jóváhagyási ráta 95 százalékos volt, és ez kifejezetten jó eredménynek számít egy ilyen kiterjedt, sok szereplős EU-s programban - állapította meg a KPMG igazgatója. A szakképzés az Európai Bizottság által most augusztusban elfogadott, 2014-2020-as programozási időszakra vonatkozó magyar vidékfejlesztési programban is meghatározó helyet kap.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06