Orosz embargó: jöhet a hosszabbítás

agrarszektor.hu
Az EU-országok külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon vita nélkül jóváhagyták azt a korábban nagyköveti szinten már megszületett megállapodást, miszerint jövő év január harmincegyedikéig meghosszabbítják az Oroszország ellen Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciókat. Az oroszok már reagáltak is: hat hónappal tervezik meghosszabbítani a nyugati országokra vonatkozó importtilalmat.

A meghosszabbítás alapja az uniós csúcsvezetők azon márciusi közös elhatározása, hogy a szankciók feloldásának előfeltételeként maradéktalanul teljesíteni kellene az ukrajnai békés rendezést célzó minszki megállapodás-csomag előírásait. A minszki előírások teljesítésének kitűzött határideje ez év december 31. Az EU tavaly júliusban hozta meg Oroszország elleni szankciós döntését, majd annak érvényét szeptemberben megerősítették - írja a portfolio.hu.

Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba történő exportálását. Az európai szankciókra adott válaszul Oroszország hat hónappal tervezi meghosszabbítani a nyugati országokra vonatkozó élelmiszerimportot - közölték orosz tisztségviselők a Reuters-szel. A hosszabbítás augusztus elejétől kezdődne, és elképzelhető, hogy új termékek is felkerülnek a szankciós listára. Az orosz mezőgazdasági minisztérium már dolgozik az új javaslatokon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?