2024. május 12. vasárnap Pongrác

Így lesz arányosabb tagdíj - Módosították az alapszabályt

agrarszektor.hu
Módosította alapszabályát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy arányosabbá tegye a kötelező tagdíjfizetést. A tagdíjak alapja ezután nem a teljes, hanem csak az agrárgazdasági nettó árbevétel lesz, ha utóbbi részaránya nem éri el a 20 vagy a 25 százalékot.

Arányosabbá válik az agrárkamarai tagdíjfizetés annak nyomán, hogy a NAK a napokban módosította alapszabályát - jelentette be közleményében a köztestület. Azoknál a tagoknál, akiknél az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétel nem éri el a 20 százalékot (külön kérelemnél a 25 százalékot), a tagdíjfizetés alapja csak az agrárgazdasági tevékenységből származó árbevétel lesz, és nem a teljes nettó árbevétel. A jövedéki adót fizető tagok pedig a tagdíjfizetési alap meghatározásakor levonhatják a teljes nettó árbevételből jövedéki adójuk azon részét, amelyet számukra nem térül meg.

Mint ismert, a hét elején a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) élesen bírálta a NAK-ot amiatt, hogy büntetéseket szabott ki azokra a kamarai tagokra, akik korábban nem fizették meg a megállapított tagdíjakat. Az AGRYA vitatta azt a gyakorlat is, ahogy az agrárkamara a tagdíjakat kiszámította.

A NAK tegnapi közleményében egyértelműsítette, hogy a kiszabott szankciókat nem vonja vissza. Ugyanakkor a mostani alapszabály-módosítással a tagdíjfizetési előírásokat arányosabbá tette.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?