2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Nincs mese! - Újra engedélyezik a gyilkos szert

agrarszektor.hu
Újra kiadja az idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Redentin 75 RB szükséghelyzeti felhasználási engedélyét, ha elszaporodnának a mezei pockok. A Nébih szerint ez bekövetkezhet, ha a környezeti feltételek a rágcsálók számára a tavalyihoz hasonlóan kedvezők lesznek.

Tavaly az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezei pocok gradációja alakult ki Magyarországon, amely az ország több megyéjében rendkívüli helyzetet, súlyos károkat okozott - állapította meg a Nébih. A hivatal szerint a tavalyihoz hasonló, kedvező környezeti feltételek esetén az idén is komoly gondokat jelenthetnek a rágcsálók, és a veszélyre a gazdálkodóknak időben fel kell készülniük.

A növényvédelmi hatóság a károsító-helyzettől függően az idén is kiadja a Redentin 75 RB szükséghelyzeti felhasználási engedélyét - szögezi le a Nébih. A tavalyi tapasztalatok ugyanis - teszik hozzá - azt mutatták, hogy a megfelelő intézkedések betartásával a redentines védekezési mód nem jelent elfogadhatatlan kockázatot.

A Nébih egyúttal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a veszélyeztetett területeken a szakmai előírások alapján végezzék el a mezei pocok fertőzöttség felmérését, a későbbiekben pedig rendszeresen kövessék nyomon a károsító egyedszámának alakulását. Azokra a területekre is fordítsanak fokozott figyelmet, amelyeken az előző évben nem alakult ki mezei pocok kártétel. Az indokolt védekezést kellő időben hajtsák végre a későbbi károk megelőzése érdekében, a felmérésben és a védekezésben pedig szükség szerint vegye igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.

A védekezési módszereket, eljárásokat az integrált növényvédelem elvét követve célszerű megválasztani. Jelentős mértékben képesek csökkenteni a mezei pocok állományát a táblára telepedett ragadozó madarak, amelyek tevékenységét T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetjük. Noha ez a módszer nem biztosít azonnali megoldást, jelentős mértékű túlnépesedést nem tud felszámolni, hosszú távú alkalmazása mindenképpen hasznos. Arra azonban ügyelniük kell a földhasználóknak, hogy ne helyezzenek ki ülőfát olyan területre, ahol növényvédő szerrel védekeznek a mezei pocok ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?