Tarolnak a magyar borok Litvániában is

agrarszektor.hu
Az informális találkozókon kóstolhatnak magyar borokat Litvániában az uniós miniszterek.

Magyar borokat kínál az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Litvánia az elnökségi rendezvények résztvevőinek. válogatásban szerepel a többi között a királyleányka, a furmint, az egri bikavér, valamint tokaji borkülönlegesség és egy pezsgő is.

Pecze Zoltán, Magyarország vilniusi nagykövete bejelentette, hogy a magyar Külügyminisztérium és a vilniusi nagykövetség jóvoltából az elnökség által rendezett informális miniszteri találkozók alkalmával kerül magyar bor is a vendégek asztalára. A borokat felvonultató válogatásban szerepel a többi között a királyleányka, a furmint, az egri bikavér, valamint tokaji borkülönlegesség és egy pezsgő is.

A borokat eddig a védelmi miniszterek, a külügyminiszterek és a mezőgazdasági miniszterek kóstolhatták meg, novemberben pedig szerepelnek a kohéziós politikáért felelős miniszterek, valamint a Keleti Partnerségi csúcstalálkozón résztvevő állam- és kormányfők ülésén.

A nagykövet szerint az elnökségi magyar borválogatás a két ország közötti hagyományosan kiváló, történelmi távlatokra visszatekintő politikai és kulturális kapcsolatok eredménye és azokat idézi fel. Köszönhetően a Jagelló dinasztiának, Hedvig királynőnek és Báthory Istvánnak, a zene és a költészet mellett a kiváló minőségű magyar bor is ismert volt a vilniusi nagyfejedelmi udvarban, amiről 1545-ből keltezett első írásos emlékek tanúskodnak.

A magyar bor jó híre napjainkban is tovább él Litvániában. Mint ismert, magyar borokat mutattak be a közelmúltbeli szentpétervári G20-as csúcstalálkozón is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?