Családi gazdaságok: uniós programot sürget Fazekas

agrarszektor.hu
Uniós szintre emelné a családi gazdasági politikát és még több kedvezményt adna a vidékfejlesztési miniszter.

Komplex uniós és nemzeti intézkedés-csomag kidolgozását javasolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a családi gazdaságok számára az uniós agrárminiszterek informális litvániai tanácskozásán. Csökkenteni kellene az adminisztratív terheket, illetve kedvezményes hitelekre, hitelgaranciára, adó- és járulékkedvezményekre és szaktanácsadás támogatása lenne szükség.

A hétfőn és kedden tartott vilniusi megbeszélésen Fazekas Sándor elmondta: a magyar Nemzeti Vidékstratégiában a családi gazdálkodók támogatása kiemelt helyet foglal el. Ennek alátámasztására megemlítette a Tanyafejlesztési Programot, valamint a falugazdász hálózatot. Az informális megbeszélésen komplex uniós és nemzeti intézkedés-csomag kidolgozását javasolta a családi gazdaságok számára.

A miniszter a kormányzati hírportál szerint konkrét példákkal illusztrálta a helyi termelés és a rövid élelmiszerlánc előnyeinek érvényesülését elősegítő magyar intézkedéseket. Így tájékoztatta kollégáit a helyi piacok létesítéséről, illetve a kistermelők tevékenységét segítő, kistermelői rendeletről.

Ez a családi gazdálkodók számára is megkönnyíti a termelés, feldolgozás és értékesítés feltételeit. Megemlítette továbbá a Mintamenza Programot, amelynek keretében a közbeszerzési törvény módosítása révén lehetővé vált a helyben termelt élelmiszereknek a közétkeztetésben történő értékesítése.

A fiatal családi gazdálkodókra vonatkozóan pedig azt ismertette, hogy Magyarországon az utóbbi években 3300 fiatal gazda kapott támogatást, segítve őket az indulás kezdeti nehéz időszakában. A gazdaságátadási támogatás szintén fontos hozzájárulás a generációváltáshoz.

A földhöz való jutás kapcsán a magyar miniszter megemlítette, hogy a 2013-ban elfogadott új magyar földtörvény a kisebb gazdaságok, így többek között a családi gazdaságok megerősítését is célul tűzte ki, a birtokméret maximalizálása révén. A "Földet a gazdáknak" program keretében az elmúlt években több mint 1500 családi gazdálkodó jutott, átlagosan gazdálkodónként mintegy 20 hektár földhöz.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!