Megváltozott az egyéni vállalkozók adózása: ez sok gazdálkodót érinthet

Megváltozott az egyéni vállalkozók adózása: ez sok gazdálkodót érinthet

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által is többször jelzett kérdéskört szabályoz a 2021. június 9. napján az Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabály, aminek értelmében az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók adózási szempontból az őstermelőkkel azonos elbírálás alá kerülnek. A módosítás által pedig az érintettek jelentős kedvezményben részesülnek.

A módosítás alapján az átalányadózás korábbi 15 millió forint árbevételig terjedő értékhatártára megemelésre kerül az éves minimálbér tízszereséig. Ez pedig azt jelenti, hogy az átalányadózást a minimálbér 2021-es értékén számítva 20,088 millió forint árbevételig lehet majd választani - írta meg a NAK.

További kedvezmény, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó átalányadózást választ, úgy az éves minimálbér felét el nem érő jövedelemig (2021-es értéken 1 004 400 forint) mentesül az személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól. Amennyiben a jövedelem a jelölt értéket meghaladja, úgy az adófizetési kötelezettséget csak az éves minimálbér felét meghaladó jövedelem tekintetében kell teljesíteni.

Az Agrárkamara több esetben is jelezte, hogy az egyéni vállalkozók esetében is fontos lenne azon kedvezményes adózási lehetőségek biztosítása, mely az őstermelők vonatkozásában a 2021. január 1-től hatályos, a NAK által kezdeményezett családi gazdaságokról szóló törvény alapján bevezetésre kerültek.

Emiatt az Agrárkamara üdvözli a fentiekben ismertetett módosítást, mely eredményeképpen az őstermelők és a mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozók adózási szempontból azonos elbírálás alá kerülhettek. A fentieken túl 2022. július 1-től 15%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, valamint megszünteti a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettségét.

A fentiekben ismertetett, egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezések 2021. június 10. napjától hatályosak. Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!