Komoly változás történt Magyarországon: ez rengeteg őstermelőt érint

Komoly változás történt Magyarországon: ez rengeteg őstermelőt érint

agrarszektor.hu
2023. július 4-én az Országgyűlés elfogadta A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényt. Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás kedvezően érinti a termelési tényezők értékesítésére vonatkozó adózási szabályokat - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A NAK és a MAGOSZ által közösen kezdeményezett módosítás értelmében a magánszemély az őstermelői tevékenység keretében hasznosított kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevételt az igazolt költségeken túl csökkentheti az őstermelői tevékenység keretében hasznosított kizárólag üzemi célt szolgáló azon tárgyi eszköz értékcsökkenésként még el nem számolt beruházási költségével, amelyet a tárgyévben, illetve a tárgyévet követő évben az adóbevallás benyújtásáig, de legfeljebb a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig szerez meg. A beruházási költségnek az átruházásból származó bevételt meghaladó része értékcsökkenési leírásként továbbra is elszámolható.

A kedvezőbb szabályozás az őstermelői tevékenység keretében hasznosított kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz 2022-ben megvalósuló értékesítése esetén is alkalmazható válik. A változás hatálybalépését követően a gazdálkodók önellenőrzés keretében tudják majd módosítani a 2022. adóévre benyújtott adóbevallásukat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!