2018-ig maradhat a kedvezményes E85

agrarszektor.hu
A benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel 2018-ig forgalmazható az E85 jelű, 85 százalékban bioetanolt tartalmazó üzemanyag Magyarországon - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

A tárca szerint a jelenlegi gyakorlat Európai Bizottság által jóváhagyott folytatása komoly ösztönzője lehet a környezetkímélő meghajtások terjedésének, a bioüzemanyag használatának.


Az uniós szabályozás szerint a kedvezményes adómérték állami támogatásnak minősül, így alkalmazásához az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. Magyarország eredményesen kérelmezte, hogy a jelenlegi gyakorlattal megegyezően az E85 bioüzemanyagot a benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel lehessen forgalmazni 2018-ig - áll a tárca közleményében.

A hazai Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv a közlekedés területén a megújuló energiaforrások alkalmazásának 10 százalékra növelését tűzte ki célul. Az elvárt eredmény a 2010-es évhez képest csaknem négyszeres bővülést jelentene.

A kormány, illetve a minisztérium elkötelezett a megújuló energiaforrások alkalmazása mellett, kész meghozni az ehhez szükséges intézkedéseket. Ezen a területen fontos szerepet töltenek be a bioüzemanyagok - közölte az NFM.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!