Terítéken a libamáj

agrarszektor.hu
Számos magyar kiállítóval nyitotta meg kapuit a 25. Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás (SIAL) Párizsban vasárnap. A rendezvényen Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár tárgyalt Franciaország új élelmiszergazdaságért felelős miniszterével, Guillaume Garot-val.

A francia-magyar találkozó egyik kiemelt témája a töméses takarmányozással előállított liba- és kacsamáj feldolgozása, értékesítése volt, melyben a két ország világelső. A francia fél a Kalifornia Állam e termékkörre elrendelt behozatali tilalmával szemben kéri Magyarország együttműködését egy hosszú távú stratégia kidolgozásában. Emellett közös fellépést javasolnak a fogyasztók tájékoztatása, a fogyasztói bizalom erősítése érdekében.

Mind Magyarország, mind Franciaország az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) védelmezője. A közelmúltban a francia fél háromoldalú nyilatkozatot írt alá Olaszországgal és Spanyolországgal az unió Közös Agrárpolitikájára vonatkozó elképzelésekről. Magyarország üdvözli ezt a nyilatkozatot, amely kiáll az erős és megfelelő költségvetésű KAP mellett. Hazánk egyetért a francia, a spanyol és az olasz agrárminiszterek egyik legfőbb célkitűzésével, mely szerint a KAP költségvetését a Bizottság javaslatában szereplő szinten kell megőrizni.

Az élelmiszerbiztonság, az élelmezésbiztonság, az élelmiszerek minőségének javítása és az agrártermékek promóciója kiemelten fontos mindkét országnak. Franciaország szándéka, hogy más tagállamokkal, így hazánkkal is szorosabb együttműködést építsen ki ezeken a területeken.

A találkozón szó esett az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi tárgyalások közeljövőben várható lezárásáról. Hazánk és Franciaország közös érdeke, hogy a csemegekukorica védett, érzékeny termékként jelenjen meg a várható megállapodásban.

A kétévente megrendezett SIAL a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi élelmiszeripari kiállítása. Az idei rendezvényen az Agrármarketing Centrum szervezésében két standon, összesen 213 m2-en jelenhettek meg a magyar kiállítók, akik hús-, baromfi- és halkészítményekkel, konzervekkel, édesipari árukkal, delikátesz és fagyasztott termékekkel mutatkoztak be a francia fővárosban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?