Nincs alternatívája az áfa-csökkentésnek

Agrárszektor
Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése nem véletlenül kerül elő egyre sűrűbben, az érintett ágazatok helyzete egyre tarthatatlanabbá válik a szakmai szervezetek szerint. Az eddigi tárgyalásokat ugyan biztatónak értékelik, ám a kitűzött cél teljesülésére még messze nincs garancia.

Az idei aszály következtében az égbeszökő termény és takarmányárak problémája bármelyik egészségesen működő, erős ágazatra komoly csapást jelentett volna, a hazai élelmiszeriparra és a kapcsolódó területekre márpedig közel sem alkalmazhatók ezek a jelzők. A rendszerváltás majd később az EU-csatlakozás óta gyakorlatilag a hirtelen megváltozott körülmények között keresi a helyét továbbra is, folyamatosan birkózva a megelőző időszak komoly versenyhátrányt eredményező örökségével. 2012 tulajdonképpen egy a hazai élelmiszeripar, ezáltal a magyarországi élelmiszerbiztonság tarkójához szorított pisztoly, melyet vagy sikerül záros határidőn belül félrelökni, vagy óhatatlanul elsül.

Nincs már hova hátrálni

EU-tanulmány készül a csökkentett áfáról
Az Európai Bizottság október elején jelentette be egy átfogó vizsgálat készítését, melynek keretében arra keresik a választ, milyen hatásokkal járnak a kedvezményes áfakulcsok. "Ideje górcső alá venni a kedvezményes áfakulcsokat. A tagállamoknak új forrásokra van szükségük, a vállalkozásoknak pedig egyszerűbb adórendszerre. A kérdés az, hogy egyes kedvezményes áfakulcsok elérik kitűzött céljukat, vagy több kárunk származik belőlük, mint hasznunk" - idézi a közlemény Algirdas Semetát, a bizottság adóügyekért felelős tagját.

A bizottság meglátása szerint a számos kedvezményes kulcs alkalmazása miatt a tagállamok bevételtől esnek el. Az intézmény olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek eredménye szerint az általános áfakulcsot akár 7,5%-kal is lehetne csökkenteni bevételkiesés nélkül abban az esetben, ha az összes kedvezményes adókulcsot eltörölnék.

“Minden agrár jellegű termékpályára igaz, hogy az élelmiszergyártás meghatározó felvevő piaca a hazai fogyasztás. Nyáron a takarmányárakban bekövetkezett drasztikus emelkedést az élőállat termelők továbbhárítani kényszerülnek a feldolgozók felé, akik vagy érvényesíteni tudják azt kereskedelmi átadási áraikban, vagy a termelés csökkentésére, illetve megszüntetésére kényszerülnek." -foglalta össze problémát Menczek Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

A hazai szakmaközi szervezetek szerint csak egyetlen olyan módszer van, mellyel gyors és látványos eredményeket lehet produkálni, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével. A megvalósulás érdekében már hónapok óta, a Vidékfejlesztési Minisztériummal szorosan együttműködve komoly előkészítő munka zajlik, melynek legutóbbi mozzanata a baromfi, a tej, valamint a vágóállat és hús terméktanácsok leve, amiben az illetékes, azaz a mezőgazdasági valamint a gazdasági és informatikai bizottságok elnökeit kérték a téma napirendi pontra tűzésére a soron következő bizottsági üléseken. "A félreértések elkerülése végett fontosnak tartjuk azokat is kellő mélységben tájékoztatni, akik véleménye releváns a döntés-előkészítésben. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy nehéz és komoly előkészítést igénylő döntés lenne, különösképpen ezért fontos a széleskörű tájékoztatás, amitől egyben a döntés-előkészítés felgyorsítását is várjuk." - mondta el megkeresésünkre Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazagtója. Hozzátette, az élelmiszeripari ágazatoknak nincs hova tovább hátrálniuk, sorra zárnak be a termelő üzemek. Amennyiben elmarad 2013-ban az áfa-csökkentés, munkahelyek tízezrei szűnnek meg.

Az egyetlen járható út

Lukács László szerint az áfa-csökkentésnek egész egyszerűen nincs alternatívája. Az áfa-csalások ellen irányuló egyéb intézkedések csak részeredményeket hozhatnak, de a problémát nem oldják meg. Nincs egyetlen más megoldásnak sem olyan hatása, ami a hazai legális élelmiszeripari vállalkozások versenyhelyzetét javítaná és az élelmiszerinfláció-nyomást is enyhítené egyben.

Kérdés persze, milyen áron? Az Ernst & Young nemrégiben tanulmányt készített a "Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért" felkérésére az áfa-csökkentés lehetséges hatásairól. Ennek tanulsága szerint a jelenleg elérhető 5 százalékos kulcs 10 százalékra emelése, illetve a kedvezményezett termékek körének kiszélesítése következtében jelentősen emelkedhetnének az adóbevételek, és hatékonyabban lehetne kordában tartani az élelmiszerárakat és az inflációt is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?