A hó miatt késett a mák vetése

agrarszektor.hu
Késve indult az ipari mák vetése Békés megyében a nagy hó miatt, a munkálatok február vége helyett március közepén fejeződnek be - számol be az MTI.

Isztin Ferenc a Dombegyházi Agrár Zrt. vezérigazgatója, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a hó olvadása után a vetési munkálatok a héten elkezdődtek, a termőterület 30 százalékán a vetőmag már a földben van. Hozzátette, hogy a vetés csúszása nem okoz gondot, ha elegendő csapadék hullik márciusban.

A megye gazdálkodói 2012-ben 3 ezer hektáron termelnek ipari mákot, az országos vetésterület mintegy húsz százalékán. Országosan 2012-ben 12.343 hektáron termelnek mákot, a vetés felén túl vannak a termelők. A termés várhatóan 13 ezer tonna lesz, amit a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. vásárol fel - mondta Isztin Ferenc. Hozzátette, hogy a gazdálkodók aláírt szerződéssel rendelkeznek, a kombájnnal roppantott mákgubó felvásárlási ára kilogrammonként 309 forint lesz. 

A Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke elmondta: Magyarországon, a dél-alföldi löszháton alkaloid mákból hektáronként 1,1-1,2 tonna terméshozam érhető el, 200 ezer forint ráfordítás mellett a bruttó bevétel 310-330 ezer forint körül alakul. Megjegyezte, hogy az ipari mák jó elővetemény, jövedelmezősége a repcéhez hasonló, nem "zsarolja ki" a talajt és jól illeszthető a gabonatermesztési technológia rendszerébe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?