345 milliós bírság 5 kereskedelmi láncra

agrarszektor.hu
Beszállítókkal szembeni tisztességtelen eljárás miatt öt kereskedelmi lánc összesen 345 millió forintra bírságot kapott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivataltól. A büntetés két multinacionális kereskedelmi láncot (Auchan, Tesco), két kisebb élelmiszerláncot (Aldi, Reál), valamint a Rossmann drogérialáncot érinti.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Reál Élelmiszer Kft. nem tett eleget a szabályos, 30 napon belüli fizetési kötelezettségének, ezzel hátrányos helyzetbe hozva beszállítóikat. Ezen kívül hosszabb időn keresztül kérték egyes partnereiktől, hogy termékeiket olcsóbban adják el, mint azt az üzleteikben meghirdetett akcióik időtartama indokolta volna, továbbá nagyobb árengedményt kértek beszállítóiktól, mint amit a vevőknek biztosítottak.

A Tesco és az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. beszerzési ár alatti forgalmazás miatt kapott büntetést.

Hatósági eljárás indult még a Rossmann Kereskedelmi Kft. ellen is többek közt 30 napon túli kifizetésekért, a beszállítók által nyújtott engedmények nem teljes körű továbbadásáért, illetve azért, mert tiltott szolgáltatásokért számítottak fel díjat.

A magas, 345 millió forintos bírság oka, hogy a szabályszegések sok beszállítót érintettek és folytatólagosak voltak, az eljárás és a felülvizsgálat még folyik - írja az Agroinform.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?