Vigyázzunk a mustgázzal!

agrarszektor.hu
Szüret után komoly veszélyforrást jelent a borászatokban és a pincékben a mustgáz, ezért ebben a periódusban a szokottnál is jóval óvatosabban kell eljárnia azoknak, akiknek pincéjében must illetve bor készül.

A statisztikák szerint azokon, akik mustgáz-mérgezést szenvedtek, 50 százalékban már nem lehet segíteni, ezért például a mátrai borvidéken minden évben balesetvédelmi oktatást tartanak a szüret és a borkészítés előtt, hogy a munkálatok biztonságban érjenek véget.

A szüret utáni harmadik és negyedik napon a legaktívabb a mustgázképződés. Ekkor az egyébként máskor szagtalan gáznak finom, édeskés illata is van. ha a levegő mustgáztartalma eléri a 10 százalékot, akkor rosszulléttel, harminc százaléknál pedig már halállal kell számolni.

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Egyszerűen megelőzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Vannak olyan gázérzékelők, amelyek jelzik a magas szén-dioxid-szintet, de elegendő egy derékmagasságban tartott vagy a pince legalsó lépcsőjén elhelyezett meggyújtott gyertya is, hogy időben észrevegyük, ha menekülni kell. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.

Ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a borászok a szabályok betartására, a megfelelő ventilátor és szellőzőberendezés kialakítására - írja a heol.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?