2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Milliárdos adócsalást követtek el a sertésfelvásárlók

agrarszektor.hu
Példátlan, egy milliárd forint értékű adócsalásra derült fény múlt héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóinak köszönhetően. A bűntényt egy ukrán-magyar bűnszervezet követte el sertésfelvásárlás és húsforgalmazás közben fiktív számlákkal és hamis fuvarlevelekkel.

A sertések Hollandiából érkeztek uniós keretek közt, ám a többlépcsős beszerzéssel próbálták azt a látszatot kelteni, hogy Magyarországról származnak, a számlák áfáját a cég pedig jogtalanul visszaigényelte - számol be az mfor.hu

A sertések feldolgozása után hűtött és fagyasztott hústermékekkel folytatódott a feketekereskedelem. Hamis fuvarlevelekkel igazolták, hogy a húst uniós piacokon adták el, ez ugyanis azt a látszatot keltette, hogy az eladáskor nem folyt be áfa, amit be kellett volna fizetni. A nyomozóknak az tűnt fel, hogy a cégek nyomott áron, akár a tőzsdei ár alatt vették az árut, de semmilyen hasznot nem realizáltak.

A gyors akció eredményeként 26 helyen tartottak házkutatást, és több mint másfél milliárd forintot érő vagyont, drágaköveket, ékszereket, bankszámlán tartott pénzt foglaltak le. A pénzügyi nyomozók négy embert vettek őrizetbe, ők jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?