Megújulnak a Gödöllő környéki erdők

agrarszektor.hu
A Gödöllői-térség erdőinek szerkezetátalakítására, az özönfajok visszaszorítására, védett növény- és állatfajok védelmére, valamint faültetésre kerülhet sor egy természetvédelmi program részeként.

Indul a "Parkerdő természetesen 2010-2012" elnevezésű természetvédelmi program, amely keretein belül megújul nyolc gödöllői erőrészlet. A programot a Pilisi Parkerdő Zrt. hatja végre, a cél a kijelölt területek megújítása, az erdők őshonossá- és alkalmazkodóképessé tétele.

A program megvalósítására 300 millió forintnyi uniós keret áll rendelkezésre, ebből mintegy 120 millió Ft a Gödöllői-térség erdőszerkezetének átalakítására megy, ezen kívül számos védett növény-, illetve állatfajnak biztosítanak majd kedvező környezetet.

További cél az úgynevezett spontán terjedésre képes "özönfajok" megfékezése, mint például a bálványfa, az ostorfa, a zöld juhar vagy az akác, amelyek a természetes társulásukat veszélyeztetik, ezért most 25 hektáron ezek visszaszorítására kerül majd sor.

Az idei aszályban kipusztult csemetéket is pótolják, ennek érdekében mintegy 13 hektáron több mint 104 ezer őshonos facsemetét ültetnek el idén ősszel és jövő tavasszal - írja az Agromonitor.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?