Nincs GMO-szennyeződés a repcevetőmagokban

agrarszektor.hu
Jó hír a repcetermesztőknek: lezárultak a vizsgálatok, nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmagmintában sem.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban véget értek a repcevetőmag-ellenőrzési folyamatok: nem találtak GMO-szennyeződést - számol be a kormány.hu

A hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében 2011. július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok csak akkor hozhatók forgalomba Magyarországon, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal.

Az MgSzH hatósági jogkörben eljárva 10 %-os mintavételi arány alkalmazásával 29 mintát vett a repcevetőmagokból, és szeptember 1-ig bevizsgálta azokat. Minden lelet GMO-negatív lett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kormány júliusi döntése óta rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, mely szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő, hazai előállítású vetőmagok esetén az előállító, más esetben pedig az első magyarországi forgalmazó felelős.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?