Külföldön is tarol a hazai kajszi

agrarszektor.hu
30 százalékkal nőtt a kajszibaracktermés a tavalyihoz képest, így körülbelül 50ezer tonna az idei termés az országban. Ezalatt Európa többi részére a csökkenés volt jellemző, ezért igen kedvező exportra lehet számítani.

Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas bizottságának elnöke elmondta, évről-évre jelentősen javul a kajsziültetvények technológiai színvonala, és nő a termőterület (4700-5300 hektár között mozog.) Hozzátette, hogy a leszüretelt gyümölcsök mintegy 70 százalékát az iparban, a többit pedig frissen használják fel, az exportált barackokat pedig szintén leginkább az iparban hasznosítják.

Jó hír továbbá, hogy kint már 1-3euró között mozog a kilónkénti ár.

Magyarországon az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a gyümölcsléfogyasztás, mely a termékdíj bevezetésének és az emelkedő áraknak is köszönhető, de szintén kevésbé jellemző a barack konzervipari és légyártási célú felhasználása.

Mindezek ellenére az emelkedő színvonalú pálinkagyártás miatt a kereslet szinten tartható, a minőségi magyar gyümölcs pedig kelendő - írja az Agroline.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?