A cukorárak nőnek, a brazil cukortermelés csökken

agrarszektor.hu
Robbantak a cukorárak Londonban, megdöntve az öt hónapos rekordot, s ezzel jogos félelmet keltve a brazil cukorkivitelt illetően, ami előreláthatólag - az évtizedben először - vissza fog esni. Az olajárak emelkedése pedig csak tovább súlyosbítja a gondot. Az augusztusi fehér cukor ára egy ponton elérte a tonnánkénti 821,30 fontos árat, ami nagyon magas, (február óta a legmagasabb) érték, míg végül némi gyengülést követően 814, 80 fonton zárt.

Az októberi nyers cukor ára New Yorkban 6,7 százalékkal magasabban zárt, 29,52 cent/font-on.

Az emelkedésekre egy olyan szóbeszéd után került sor, miszerint az Unica, a brazil cukorgyár egy a vártnál nagyobb visszaesést fog elővetíteni a gabonaárakat illetően a kulcsfontosságú dél-középső területeken. A Czarnikow cukorpiaci kereskedő szakértő cég és a Datagro nevezetű tanácsadó cég már megtették becsléseiket. Az Unica előrejelzése szerint a dél-közép területeken a cukortermelés 34, 6 tonna lesz. Úgy tűnik, igen erős emelkedési szakaszban vagyunk, és bár korainak tűnhet a brazil termésről ilyet kijelenteni, valószínűleg biztonságosabb most zuhanó részvényekbe fektetni.

A brazil cukorárak gyors emelkedését segítette elő az is, hogy információk szivárogtak ki a piacon, ami spekulációkhoz vezetett, az Unica pedig a múlt hónapban a brazil cukorárak meglepetésszerű zuhanásáról beszélt. "Igen nehéz dolog az árral szemben úszni, amikor nem tudhatod biztosra, hogy nem a másik fél-e az, aki jobban informált nálad." - nyilatkozta egy londoni kereskedő az Agrimoney.com-nak. Az áremelkedés dacolt azzal a széles körben elfogadott nézettel, miszerint a brazil cukortermelés csökkenése már bele van kalkulálva az árakba, és ezt az év későbbi felében jelentkező termelési fölösleg, ami kb. 10 millió tonnányi, majd ellensúlyozni fogja.

Rabobank elemzők szerint a termelés visszaesése már bele volt kalkulálva az árakba, a feladat pedig hogy korrigáljuk és lejjebb vigyük az árat. A londoni székhelyű Marex szerint a közép-déli termelésre vonatkozó becslések 32, 5 millió tonnát jósolnak, ettől még nem lesz a szezon deficites.

A brókerek szerint a jó hír az, hogy egy olyan időszaknak nézünk elébe, melyben óriási termelési felesleg várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?