2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Új élelmiszerek: továbbra is engedélyezett a klónozás

agrarszektor.hu
Továbbra is engedélyezett marad az állatok klónozási technikája az Európai Unióban, miután az EU két döntéshozó szerve, a Tanács és az Európai Parlament a törvény megjelölte határidőre nem tudott megegyezni az új élelmiszerekre vonatkozó szabályozásról, ami felülírta volna a ma is érvényes, ám mára már elavult 1997-es jogszabályt.

A Tanács és az Európai Parlament egyaránt a másik rugalmatlanságát hibáztatta a kudarc miatt, ami most három éves tárgyalássorozatot tett semmissé - írja a BruxInfo. Lényegében azon a kérdésen akadtak el a megbeszélések, hogy hogyan bánjanak a klónozott állatokból, illetve azok leszármazottaiból származó élelmiszerekkel és takarmányokkal. Az Európai Parlament a fogyasztók érdekeit hangoztatva azt akarta elérni, hogy valamennyi, klónozott állat utódjától származó élelmiszert címkével lássanak el. A Tanács ugyanakkor ezt csak a friss marhahús esetében támogatta, hangoztatva, hogy a képviselők által szorgalmazott megoldás a gyakorlatban végrehajthatatlan és kereskedelmi háborúba sodorhatja az Európai Uniót.

Az EP képviselők azt hangsúlyozták, hogy nagy kompromisszumkészségről tettek tanúbizonyságot, de nem akarták elárulni a fogyasztók ahhoz való jogát, hogy tisztában legyenek azzal, vajon klónozott állatokból származó élelmiszereket fogyasztanak-e vagy sem.

A Tanács nevében tárgyaló magyar elnökség ugyanakkor rámutat, hogy egy nyolc pontból álló kompromisszumos javaslattal állt elő a fogyasztók, a kereskedelmi és a gyakorlatiassági szempontok összeegyeztetésére, ám ezt a Parlament elutasította. A javaslatok között szerepelt átmeneti időre, egy átfogó szabályozás megszületéséig, az élelmiszertermelést célzó állati klónozás betiltása az EU-ban; a klónozott állatokból eredő élelmiszerek betiltása, azok eredetétől függetlenül, továbbá a klónozott állatok élelmiszerláncba való bekerülésének tiltása.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 12 órás, kedd reggel 7 óráig tartó tárgyalási fordulót követően kiadott nyilatkozatában rámutatott, hogy az EP olyan megoldásba kívánta belekényszeríteni a Tanácsot, amelynek az lett volna az eredménye, hogy "minden egyes sajt vagy szalámi szelethez egy családfát kellett volna felrajzolni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?