70% import hússal dolgoznak a magyar cégek

agrarszektor.hu
Font Sándor, a kormánypárt parlamenti képviselője tegnap napirend előtt szólt az Országgyűléshez. Arra mutatott rá, hogy mekkora meglepetést okozott a disznóhússal kapcsolatos dioxin botrány miatti német import szankcionálása esetén, hogy magyar feldolgozók is tiltakoztak a védelmi intézkedések miatt. Ennek oka az volt, hogy sok hazai vég alkalmazza a külföldi húsokat termékeik előállításához.

Erre Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára reagált, melyben azt ígérte, hogy "létrehozzuk a saját élelmiszerfeldolgozó és -terítő hálózatunkat" - adta hírül az MTI.

Magyarnak lehet-e nevezni azokat a szakmai szervezeteket, érdekképviseleteket, amelyek tagjai termékeik előállításához 60-70 százalékban külföldi importhúst használnak fel? Mi a magyar élelmiszer definíciója? - kérdezte Font.

Ángyán József államtitkár az elhangzottakra reagálva kijelentette, hogy nemzeti érdekeket védő, patrióta gazdaság- és társadalompolitikára, ökoszociális piacgazdaságra van szükség.

Megerősítette, hogy a húsipari cégek több mint fele zömében import alapanyagokból állítja elő termékeit, ami a helyi termelőket, gazdaságokat károsan érinti. Gyarmati állam képét mutatja most az ország - fogalmazott.

Hozzátéve, hogy a kormánynak szándékában áll asztalhoz ülni az érintett cégekkel, újratárgyalni a feltételeket és a jövedelemelosztási viszonyokat. Emellett szabályozni fogják, mi a magyar termék. Létrehozzuk a saját élelmiszerfeldolgozó és -terítő hálózatunkat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?