2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Virslit és párizsit eszünk legtöbbet

agrarszektor.hu
Értékben 3, mennyiségben 4 százalékkal emelkedett a húskészítmények kiskereskedelmi forgalma tavaly az előző évhez képest, miközben átlagáruk márciustól csökkent - idézi a Nielsen piackutató vállalat kedden közzétett felmérését az MTI.

A Nielsen adatai szerint a szóban forgó piaci szegmens éves forgalma mintegy 214 milliárd forint. Legkeresettebb a párizsit és virslit is magában foglaló vörösáru, amelyre az eladott mennyiség 36 százaléka jutott tavaly, ahogyan egy évvel azelőtt is. A kolbászfélék aránya 16 százalékot tesz ki. Ezt a sonka, a felvágott és a szalonna követi, egyaránt 9 százalékos részaránnyal.

A további sorrend, szintén mennyiség szerint: a kenőmájas és a szendvicskrém, a füstölt húsok és a szalámi. A többi feldolgozott hús eladási aránya nem haladja meg az 1 százalékot. Az egyes árucsoportok piaci részesedése változatlan maradt az előző évhez képest.

Tavaly márciustól alacsonyabb átlagárat regisztráltak a piackutatók, mint 2009-ben. November-decemberben egy kilogramm húskészítmény - mennyiségi eladással súlyozott - átlagos fogyasztói ára 1.259 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1.271 forinttal.
Figyelemre méltó, hogy a húskészítményeknél erősödött a gyártói márkák pozíciója: piaci részesedésük tavaly november-decemberben már 69-73 százalékra rúgott.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?