2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

A Pepsi Oroszországban terjeszkedik - nem ő az egyetlen!

agrarszektor.hu
Az amerikai PepsiCo 5,4 milliárd dollárért vásárolta meg a legnagyobb orosz tejtermék-, és üdítőital gyártót, a Wimm-Bill-Dann Foods-ot (WBD).

A csütörtöki bejelentés szerint a PepsiCo első körben 3,8 milliárd dollárért megszerzi a WBD 66 százalékát, ezt követően pedig ajánlatot tesz a megmaradt részvénycsomag megvásárlására is.

A Wimm-Bill-Dann Foods árfolyama a hírre 27 százalékkal, 31,26 dollárra nőtt New Yorkban, míg a moszkvai tőzsdén jegyzett részvények ára, melyek meglehetősen illikvidek voltak korábban, közel 61 százalékot, 3700 rubelre nőtt.

A tranzakcióval a PepsiCo lesz a legnagyobb oroszországi élelmiszer- és italipari szereplő a tejtermékek körében is. Az üzlet azután vált lehetségessé, hogy a WDB októberben kivásárolta a cégben levő 18,4 százaléknyi Danone részvényhányadot 470 millió dollárért.

A WDB piaci részesedése Oroszországban a tejtermékek terén megközelíti az egyharmadot, egy sor országosan ismert márkanevet birtokol, emellett ő az Essentuki ásványvíz és az Agusa bébiételek gyártója is. Az üzlettel a cégcsoportot 5,4 milliárd dollárra becsülik.

A PepsiCo nem először vásárol jelentős orosz céget: 2008-ban megvette a Lebedjanszkij üdítőital gyár részvényeinek 75,5 százalékát 1,3 milliárd dollárért, tavaly pedig egymilliárd dollár értékű oroszországi befektetési programot jelentett be.

A PepsiCo felvásárlása a második legnagyobb külföldi ügylet az orosz tejágazatban, miután júniusban francia Danone az orosz Unimilkkel egy vegyesvállalatot hozott létre, melynek piaci részesedése meghaladja a 20 százalékot.

Sergei Plastinin, a Wimm-Bill-Dann elnöke, miután az ügylet érdekében eladta 3,8 százalékos üzletrészét úgy nyilatkozott, "a felvásárlás az orosz piacok jövőjébe vetett óriási bizalomról tesz tanúbizonyságot".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?