Már az élelmiszerláncokat is elérte a fertőző vírus: a tejben is kimutatták

Már az élelmiszerláncokat is elérte a fertőző vírus: a tejben is kimutatták

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) kedden bejelentette, hogy habár valóban kimutatták a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit az élelmiszerboltokban kapható tejben, véleményük szerint a tej továbbra is iható és fogyasztható - írja a CNN. Az FDA ugyanakkor további vizsgálatokat végez annak érdekében, hogy ellenőrizzék, a vírusrészecskék tényleg nem jelentenek-e kockázatot az emberi egészségre. Kiemelték, szerintük a pasztőrözési folyamat során a vírusok elpusztulnak, így nem jelentenek kockázatot az emberre. 

Az utóbbi hetekben több olyan hír is érkezett, minszert már szarvasmarhákat is fertőzés a madárinfluenza H5N1 vírustörzse. Az első eseteket Texasban és Kansasban azonosították. Azóta több mint 30 gazdaságban igazolták a fertőzést, nyolc államban. A beteg állatok kevesebbet ettek, tejeik besűrűsödtek és elszíneződtek. A kutatók még vizsgálják a fertőzés eredetét és terjedési módját. Habár eleinte azt állították, a tejtermékektől nem kell tartani, néhány napja nagyon magas koncentrációban mutatták ki a fertőzött tehenekből származó nyers tejben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ugyanakkor most közölte, hogy hiába találták meg a H5N1-et az élelmiszerüzletekben kapható tejekben, a pasztőrözési folyamat során a vírusok elpusztulnak, így nem jelentenek veszélyt az emberre. Azonban további vizsgálatokat terveznek annak megerősítésére, hogy a tejfogyasztás teljes mértékben biztonságos maradjon. Az FDA hangsúlyozta, a kereskedelmi forgalomban lévő tej 99%-a pasztőrözött, ami segít megőrizni a termékek biztonságát. Emellett arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy kerüljék a pasztőrözetlen vagy nyers tej fogyasztását.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) és más szervezetek is figyelemmel kísérik a helyzetet. Az USDA arra buzdítja a gazdákat, hogy jelentsék az esetleges fertőzéseket. De sem a teheneket, sem a körülöttük dolgozó vagy élő embereket nem szűrik széles körben a fertőzésre, mert ahhoz beleegyezés kellene. Ugyanakkor a CDC nyomon követi a sürgősségi osztályok adatait és az influenza vizsgálatok eredményeit az érintett területeken. A CDC szóvivője szerint eddig 23 olyan személyt vizsgáltak meg, akik potenciálisan érintkeztek a H5N1 vírussal, de újabb pozitív eset nem merült fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!