2024. április 29. hétfő Péter
Halált okozott a fertőzött hús: a magyar kormány szigorítást jelentett be

Halált okozott a fertőzött hús: a magyar kormány szigorítást jelentett be

agrarszektor.hu
Egy ember meghalt, többen pedig megbetegedtek veszélyes szalmonella baktériummal fertőzött ukrán baromfihústól az Európai Unióban és Nagy-Britanniában. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője az Infostartnak azt mondta: egyelőre nincs jele, hogy Magyarországra is érkezett a fertőzött húsból, elvileg nem is lehet behozni, ám iparági szakértők szerint ügyeskedők kijátsszák a tilalmat.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) figyelmeztetett arra, hogy van egy olyan kifogásolható szállítmány, amely megbetegedéseket okozott az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban. A hírek szerint 23 ember lett beteg, közülük hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember az Egyesült Királyságban meg is halt. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan milyen háttere van a történteknek, mekkora volt a fertőzött szállítmány, vagy hogy lehetnek-e még további esetek. Braunmüller Lajos közölte, ilyenkor az Európai Unióban beindul egy riasztási rendszer, és minden tagállamot értesítenek arról, hogy melyik volt a kifogásolható tétel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hivatalosan nem kerülhetett hazánkba ilyen szállítmány, hiszen Magyarország egy rendeletben szabályozta, milyen termékeket tilos behozni Ukrajnából. Ám egyes, meg nem erősített hírek szerint - a problémára szakmai szervezetek is figyelmeztetnek - elő-előfordulhat az EU-ban, hogy beérkeznek harmadik országból, például Ukrajnából különböző termékek, így akár baromfihús is, és ezt átcsomagolják, esetleg át is darabolják, és így - jogilag persze kifogásolható módon - már európai uniós csirkehúsként érkezik be Magyarországra. Egyes hírek szerint ehhez hozzájárul, hogy az ukrán baromfinak nagyon jelentős árelőnye van az európai uniós baromfihoz képest, és ez az ügyeskedőket is csábítja. Egyelőre nincs arról szó, hogy Magyarországon lenne ilyen, de kizárni nem lehet

- fogalmazott a szakember. Kiemelte, valószínűleg az ügyeskedésekre figyelemmel jelentette be Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón, hogy azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes körű bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány. Mindez azt jelenti, hogy legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órán belül be kell jelenteni ezeket a szállítmányokat, de 25 kilogramm vagy 25 liter alatt be lehet hozni magánszemélyként bármit. Az adatokat a Nébih összesíti, de hozzáfér a rendőrség és az adóhatóság is. Ezeket ellenőrizni is fogják, tehát a fuvarlevéllel együtt kell vinnie a fuvarozónak a vonatkozó dokumentumot. Braunmüller Lajos megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy így is nagyon nehéz lefülelni egy esetleges átcsomagolást, de az új szabály nagy lépést jelenthet a jó irányba.

Szigorú uniós szabályok vannak életben: a vágás előtt mintát kell venni az állományból, és ha a két, komoly gondot okozó szalmonella-típus valamelyike benne van az állományban, akkor az nem kerülhet emberi fogyasztásra, tehát már vágásra sem. Ilyenfajta vizsgálatok azonban Ukrajnában nincsenek. Az egyes országokban jelentősen eltérő szabályozások élnek. Az Európai Unióé nagyon sok téren messze a legszigorúbb, nem véletlen, hogy az európai élelmiszer talán a legmegbízhatóbbnak tekinthető a világon. A közösség szigorú szabályozása elérte azt, hogy ettől a két típustól mentesek az európai állományok, de ezt nem lehet garantálni harmadik országokból érkező baromfihús esetében

- mutatott rá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!