Sok termést elvitt az enyhe tél: ezeken az ültetvényeken alig lesz valami

Sok termést elvitt az enyhe tél: ezeken az ültetvényeken alig lesz valami

agrarszektor.hu
Kis mértékben csökken az idei kajszitermés a tavalyihoz képest Görögországban. A szokatlanul enyhe tél elsősorban a korai fajták esetében okoz terméskiesést, ami összességében eléri a 7%-ot.

A dél-olasz helyzethez hasonló problémákkal küzdenek a kajszitermelők Görögországban: a túl enyhe tél miatt a fák alig vagy egyáltalán nem kerültek mélynyugalmi állapotba. Ez egyformán érinti Makedónia és a Peloponnészosz (ide tartozik Szterea és Kréta is) termesztőkörzeteket, de csak a korai fajtákra vonatkozik, a később virágzó fajtákat sokkal kevésbé érinti - írja a FruitVeB.

Makedóniában a 2023-as 50,7 helyett idén 47,5 ezer, míg a Peloponnészoszon 42,7 helyett 40 ezer tonna körüli termés várható. Érdekesség, hogy az idei szezon nem fog korábban kezdődni a tavalyinál: várhatóan május 10. körül indul majd a betakarítás. Hosszabb távon igaz, hogy a korai fajtákat a termelők egyre inkább piros fajtákra cserélik, és továbbra sem enyhül a munkaerőhiány okozta probléma. A 2024-es szezonra várt 85-90 ezer tonnás termés 7%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?