MENÜ

Väderstad gép érkezett az AGRO.bio-tól Magyarkeszire

2017.05.19.

Mint ismeretes, az AGRO.bio és a Väderstad idén tavasszal egy vonzó ajánlattal állt elő, melynek lényege, hogy különböző Väderstad gépekhez juthatnak hozzá a gazdák úgy, hogy gyakorlatilag készpénzt nem kell mozgósítaniuk.

Magyarkeszi egy kis falu Tolna megye északi részén. Itt gazdálkodik Somogyi Károly a Keszi Mező Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki elsőként rendelt gépet az  országban AGRO.bio és a Väderstad közös akciójában. A Väderstad munkagép a minap megérkezett Magyarkeszire, ebből az alkalomból kérdeztük Somogyi Károlyt.

Kérem mutassa be a gazdaságát!

A Keszi Mező Kft kifejezetten növénytermesztő profilú cég, amely összesen 900 hektáron gazdálkodik. 12 fő állandó és 6 fő időszaki alkalmazottnak ad munkát. Termesztett növényeink három fő növénycsoportba oszthatók:

  1. Kalászos félék (270 ha búza, 70 ha sörárpa)
  2. Olajos növények (240 ha napraforgó, 120 ha repce)
  3. Kukorica (200 ha)

Mióta használ talajbaktérium készítményeket és milyen tapasztalata van a termékekről?

Kilenc éve 2008-ban Dr. Kiss János területi képviselő révén ismertem meg a BactoFil® termékeket és azóta is folyamatosan használom őket. Tavasszal a terület felét, mintegy 400 ha-t lekezelünk BactoFil® A10-zel (kukorica terület) és BactoFil® B10-zel (napraforgó terület). Ősszel ha az időjárás és az őszi munkacsúcs megengedi a tarlókat BactoFil® Cell szárbontóval kezeljük. A bactofiles kezelés hatására a növényeink szárazságtűrése határozottan jobb, a termésbiztonság javult, a talajszerkezet és a talajok művelhetősége pozitívan változott. Úgy gondolom a kilenc évnyi folyamatos BactoFil® használat előnyei egyértelműek. Tudjuk, hogy talajaink állapota éppen úgy hozzájárul a sikeres termesztéshez, mint a növényeink ápolása.

Hol hallott az Agro.bio és a Väderstad közös konstrukciójáról?

Az AGRO.bio weboldalán láttam először, de Dr. Kiss János az AGRO.bio Tolna és Baranya megyei területi képviselője ismertette velem részletesen ezt az új ajánlatot.

Miért találta vonzónak ezt az ajánlatot?

Egy nap gondolkodás és mérlegelés után felhívtam Kiss János urat, hogy érdekel az ajánlat, tájékoztasson a részletekről. Éppen terveztem vásárolni az idei évben egy Väderstad nehéz kultivátort, így kapóra jött ez vonzó akció. Eddig évente 400 liter BactoFil®-t vásároltam. Az új Väderstad gépért csupán évi 200 literrel kell többet vásárolnom és a tulajdonomba kerül a gép. A 200 liter BactoFil® többletet a nyáron szárbontó BactoFil® Cell-ből kényelmesen tudjuk teljesíteni. Ez egy nagyszerű ajánlat, hiszen használom a BactoFil®-t ami jó a növényeimnek, a talajaimnak és ennek fejében kapok egy értékes munkagépet mindjárt a program elején. Február elején írtuk alá a szerződést és pár napja megérkezett a munkagép és már össze is szerelte a Väderstad csapata.

Milyen Väderstad gépet választott, és mi lesz a feladata?

Egy CULTUS 400 vontatott nehézkultivátort választottam amelynek az elsődleges feladata nyáron a gabona és repce tarlók elmunkálása valamint a zöldítésben a talajok előkészítése lesz.

Somogyi Károly úr, a vadonatúj Cultus 400 kultivátorral

 

Van-e ezen kívül Väderstad gépük?

Igen, tavaly ősszel vásároltunk egy Rapid 400-as gabona vetőgépet. Igaz, nem volt olcsó, de nagyon elégedett vagyok a munkájával. Úgy gondolom egy ekkora gazdaságnak már szüksége van egy ilyen komoly teljesítményű és minőségi munkát végző gépre.

Tervez-e további Väderstad gépet vásárolni?

Igen, elhatározásom szerint folyamatosan lecserélem a munkagépeket Väderstad gépekre. Úgy látom a korszerű talajműveléshez ilyen modern gépekre van szükség.

Köszönöm a beszélgetést!

K.J.