MENÜ

Új egyensúlyi helyzet van kialakulóban

2015.02.17.

„Decemberben ismét 6,6%-kal csökkent a mezőgazdasági termékek ára az előző év azonos időszakához képest, összességében azonban jó évet zárt az ágazat, nemzetgazdasági szinten is meghatározó mértékben hozzájárulhatott a gazdasági növekedéshez. Az év utolsó négy hónapjában ugyanakkor már érezhető az orosz embargó hatása, és egy új egyensúlyi helyzet van kialakulóban az árupiacokon” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„Decemberben ismét, az előző év azonos időszakához képest 6,6%-kal mérséklődtek a mezőgazdasági árak. Összességében azonban jó évet zárt az agrárium, és nemzetgazdasági szempontból is számottevően hozzájárulhatott a tavalyi GDP növekedéshez” - tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A termelési és ráfordítási költségeket mutató agrárolló éves szinten jó jövedelmet biztosított a szektornak, ugyanakkor az év utolsó négy hónapjában az orosz embargó hatására erőteljesebben kinyílt. A szankciók piactorzító hatása jelenleg is érvényesül, mivel azonban a termelés globális szinten egyensúlyban van, ezért idő kérdése, hogy a piacokon is egy új egyensúlyi helyzet alakuljon ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszország új ellátókat talál, míg az orosz felvevőpiactól elesett exportőrök, így a hazai termelők is, új piacokra találnak” – hangsúlyozta Tresó István. A gabonaárak jelenlegi emelkedése a szakember szerint nem indokolt, mivel a gabonakészletek jól feltöltöttek, és globálisan a vetési állapotok is kedvezőek.

„Most, hogy Brüsszel jóváhagyta az új uniós költségvetési ciklus öt operatív programját, az élelmiszeripar már a konkrét kormányzati intézkedéseket várja, hogy beindulhasson a támogatások tényleges lehívása” - mondta el a szakember.