MENÜ

Túlteljesített!* - DEKALB® SMART VETÉS

2018.01.17.

 

dekalb-elso-kBARECZ MIHÁLY,  mezőgazdasági  vállalkozó  – Mezőkovácsháza (Végegyháza) (DKC4351):

„Az utóbbi években a növénytermesztési termékek ára azt indokolja, hogy keressünk valami kitörési lehetőséget a nagyobb jövedelem elérése érdekében. A DEKALB® javaslatára mintegy 16 hektáron végeztünk ilyen (táblán belül változtatott tőszámmal történő) vetést. Számomra ez egy rémisztőnek tűnő dolog volt, hiszen attól tartottam, hogy a megemelt magszámú vetés a csapadékszegény időszakban nem fogja azt a plusz termést produkálni. Most, hogy megtekintettük a kísérleti eredményeket – ami számomra is rendkívül meglepő végkifejletet hozott –, az idei aszályos évben én mindenféleképpen arra számítottam, hogy a megemelt tőszámú vetés az negatív korrelációt fog maga után vonni, de ez nem így történt hála a jó égnek. A változó magszámú vetéssel végzett kukorica vetéssel 24% lett a terméstöbblet. Ez bennünket arra ösztönöz, hogy a későbbiekben a kukoricatermesztés teljes területe ilyen technológiával történjen.”

 

 

dekalb-masodikBÖRCSÖK ANDRÁS, ügyvezető igazgató – Aranykalász Zrt., Bugac (DKC3939):

„Viszonylag kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodunk és a profitmaximalizálás miatt kénytelenek vagyunk olyan technológiába belefogni, ami ebben nekünk nagy segítség. A különböző adottságú területeken különbözőképpen kell gazdálkodni. A DEKALB® technikai csapata által javasolt kijuttatási tervvel vetettük el az egyik táblánkat, remélve azt, hogy a tábla potenciálját  ezzel a módszerrel tudjuk a legjobban kiaknázni. Korábbi termésátlagainkhoz képest ezzel az új rendszerrel 10% hozamnövekedést várok el. Az adatok kiértékelése után a 10% terméstöbblet elvárásom teljesült, 12–15% terméstöbbletet hozott a változtatható tőszámú vetés.

 

 

 

dekalb-harmadik-kFODOR GÉZA, növénytermesztésért  felelős vezető  Hexagonál Bt., Szeleste (DKC4943/DKC5068):

„Termőföldjeink inhomogenitásából adódóan a talajoknak a változó termőrétege, illetve a változó termőképessége miatt próbáltunk megoldást találni arra, hogyan tudnánk maximalizálni a termésátlagot. Erre a DEKALB® szakemberei siettek a segítségünkre, mire javasolták, hogy eltérő tőszámmal vessük a kukoricát a terület adottságainak megfelelően. A DEKALB® SMART VETÉS rendszerétől 5% termésnövekedést várok. A kiértékelés meglepő eredményt hozott, a DKC5068 21%-kal, a DKC4943 35%-kal jobb terméseredményt produkált, mint az üzemi átlagunk. Használva ezt a rendszert bízunk a további fejlődésben, illetve abban, hogy tényleges alacsony költségszintek mellett maximális terméshozamokkal tudunk operálni.”

 

 

*A „Túlteljesített” állítás e 3 termelő kolléga elvárásaihoz képest hozott százalékos terméstöbbletre utal.

smart logo kek