MENÜ

Tökéletes védelem a kártevők ellen

Minden, amit tudni érdemes a Nurelle D-ről!

2017.08.16.

  • Kiváló hatás ősszel repcebolha, repcedarázs, kis káposztalégy és mocskospajor lárvák ellen
  • Legjobb hatás mindkét szárormányos faj ellen: csökkenti a fóma fertőzést
  • Megalapozza a védelmet a később betelepülő repcefénybogarak ellen.
  • Hosszú tartamhatás hideg időben is (10 ºC alatt): kiváló gázhatás
  • Ősszel és tavasszal 1-1 alkalommal felhasználható
  • AKG-ban repcében ősszel 1 alkalommal felhasználható*

Javasolt növényvédelmi technológia

Őszi káposztarepcében ősszel egy, tavasszal szintén egy alkalommal juttatható ki. Ősszel egyenetlen kelés és/vagy elhúzódó repcedarázs rajzás esetén javasolt alkalmazni, amikor a csávázószerek hatása csökken vagy folyamatos a lárvakelés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelőfélben lévő repcében erős bolhakár esetén a rögök alatt károsító földibolhákat is elpusztítja. Tartamhatása miatt a kialakult mocskospajor fertőzést megállítja. A lárvák a kezelt növényi részeket a talajba húzzák, és ezeket elfogyasztva elpusztulnak. Tavasszal az első ormányos csapdába ejtését követő 1 héten belül permetezzünk a hideg időben is hatékony, jól gázosodó Nurelle D-vel. A kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet elkezdeni, és a zöldbimbós állapot kezdetéig be kell fejezni.

AKG programokban ősszel egy alkalommal felhasználható. A készítmény hideg időben is (10 ºC alatt) is hosszú hatástartammal rendelkezik. A Nurelle D használata a szárormányosok elleni védelmen keresztül csökkenti a fóma fertőzés lehetőségét

A készítmény keverhető a repcében alkalmazott legfontosabb gyomirtó szerekkel (Runway, Ikarus, Galera, Perenal), regulátorokkal, nitrogén stabilizátorral (N-Lock) és levéltrágyával.

AKG programokban horizontális, aszály-érzékeny, belvíz-érzékeny, erózió-érzékeny, túzokvédelmi és alföldi madrávédelmi szántó) ősszel 1 alkalommal növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható.

A szer nem alkalmazható, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabonában hidegebb időben – amikor az imágók a földközelbe húzódnak – , és erős rajzás esetén jó gázhatásával és tartamhatásával olcsó és kényelmes megoldás a vetésfehérítő ellen. Megbízható hatású a gabonaszipolyok és a gabonapoloskák ellen. A vírusterjesztő levéltetű és kabóca fajok elleni védekezés indokolt lehet ősszel illetve tavasszal is. Ősszel, – különösen meleg, száraz, napos időszakban – 3-5 naponta állományfelvételezést kell végezni és ha 1 kártevőt találunk 10 növényenként, akkor a védekezést érdemes elvégezni.

A Nurelle D minden olyan esetben biztos védelmet nyújt, amikor rejtett életmódú kártevők ellen vagy hidegben kell védekezni. Ősszel a vetéseket károsító gabonafutrinka lárvája (csócsárló) megjelenésekor a késő délutáni órákban elvégzett kezelés a leghatékonyabb. A levelek viaszrétegében megkötődött hatóanyag tartós hatékonyságú és megállítja a további károkozást. Ősszel és tavasszal 1-1 alkalommal lehet kijuttatni.

Szőlőben szőlőmolyok ellen a szexferomon-csapdás megfigyelés alapján az első védekezést a rajzáscsúcsot követő 4-6. napon célszerű elvégezni. Nemzedékenként rendszerint 2 védekezés szükséges, ezért elhúzódó rajzás esetén a további permetezést más hatásmechanizmusú készítménnyel 14 nap elteltével szükséges végrehajtani. A kabóca fajok ellen a lárvák megjelenésekor kell a védekezést elvégezni.

Cukorrépában a barkófajok és a répabolha ellen azok táblára történő betelepedése idején, a kultúrnövény szikleveles és néhány lombleveles fenológiai állapotában kell a készítményt kijuttatni. A bagolylepkék elleni védekezést előrejelzésre (fénycsapdás, szexferomons-csapdás megfigyelés, valamint tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a tömeges lárvakelés idején kell végrehajtani.

Burgonyában a levéltetvek ellen az első szárnyas egyedek megjelenésekor, az első kolóniák kialakulásakor javasolt a permetezést végrehajtani.

Mustárban a repce-fénybogár és a repcebecő-ormányos táblára történő tömeges betelepedése idején szükséges elvégezni a kezelést. A kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet végrehajtani.

AKG programokban (horizontális, aszály-érzékeny, belvíz-érzékeny, erózió-érzékeny szántó) gabona, cukorrépa, burgonya, mák, len termelése esetén növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható.

A repcében az első rovarölő szeres védekezés hatékonyságát nagy mértékben a pontos időzítés határozza meg. A rovarok (elsősorban a szárkárosító ormányosok) betelepülését minél pontosabban kell előrejelezni ahhoz, hogy a kártételt elkerüljük. Ennek módszerei:

  • az érési táplálkozás nyomainak vizsgálata a leveleken (1. kép)
  • minél hatékonyabb és időjárástól független csapdázás (2. kép)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hatóanyag: 50 g/l cipermetrin; 500 g/l klórpirifosz-etil

Formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC)

Forgalmazási kategória: I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: Cukorrépa 14 nap, szőlő, burgonya 21 nap, kalászosok (őszi és tavaszi árpa, őszi búza, tritikále, rozs, zab) 28 nap

Kiszerelés: 5 literes műanyag palack