MENÜ

Speciálisan a jövőre tervezve – az új Fendt 200 VFP Vario

Agro Napló 2020.10.19.

Tíz éve a Fendt szerte a világon a fokozatmentes Fendt Vario sebességváltója könnyíti meg egyre több speciális növénnyel – például: szőlővel, gyümölccsel vagy a komlóval – foglalkozó gazda munkáját, ennek a folyamatnak a legújabb állomása a Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria új generációja, ami rendelkezik a Fendt intuitív FendtONE kezelési filozófiájával és így az első speciális traktor, ami teljesen integrált terminállal kerül a piacra – közölte lapunkkal az Axiál Kft., a márka hazai képviselője.

 

A tájékoztatás alapján ezen kívül még vannak olyan újítások is, mint például a terheléstől függően többletteljesítményt biztosító DynamicPerformance motorvezérlő rendszer és az új dizájn. A Fendt 200 VFP Vario új technológiája növeli a gyakorlatban a munka pontosságot és a hatékonyságot, valamint megkönnyíti a dokumentációs követelmények teljesítését.

A Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria öt modellt tartalmaz (Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario, Fendt 211 Vario), ezek külső szélessége 1,07 méter és 1,68 méter között van. A széria maximális teljesítmény-tartománya az ECE R120 szabvány szerint: 79–124 lóerő (LE). Minden típus Power, Profi és a Profi+ (korábban ProfiPlus) felszereltségi változatokban készül. A csúcsmodell, a Fendt 211 Vario maximális teljesítménye a DynamicPerformance többlet teljesítményt biztosító motorvezérléssel együtt 124 LE.

A 3 hengeres, 3,3 literes AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel-részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalizátorral (SCR) felel meg az V. fokozatú kibocsátási normának, mindezt kipufogógáz-visszavezetés nélkül érték el a tervezők. Ezenkívül karbantartást nem igénylő hidraulikus szelepemelőkkel rendelkezik is rendelkezik a motor. Az elektronikus vezérlésű Visctronic ventilátor a hűtési igényekhez igazodva, szabályozottan működik. Ennek köszönhetően csendesen és üzemanyag takarékos az erőforrás működése.

 

fendt 200 vario_3

 

A Fendt 200 VFP Vario új, 4-oszlopos fülkéje elődjénél tágasabb és nagyobb fejtérrel rendelkezik. Az új vezetőfülke kialakítása lehetővé teszi, hogy már a gyárban átállítsák a vezetőfülke légszűrésének hatékonyságát a „4. védelmi kategória” szintjére. Alapbeállításában a kabin megfelel a „2. védelmi kategóriájú” kabinra vonatkozó összes előírásnak.

Szükség esetén a szűrőrendszer azonban az EN15695 európai uniós szabványban leírtaknak megfelelően a „4-es védelmi kategóriává” is átalakítható a por, a folyékony növényvédő szerek és azok gőzei elleni védelemmel. Ily módon a Fendt 200 VFP Vario megfelel a növényvédelmi előírásoknak, követelményének, és ezáltal a gépkezelő védett, biztonságos munkakörülmények között dolgozhat. A munka befejezése után a szűrőrendszer egyszerűen a terminálon keresztül alaphelyzetbe állítható. Az új vezérlőpult a multifunkciós joystickkel kényelmes és intuitív gépkezelést tesz lehetővé.

A FendtONE kezelési rendszer tartalmaz egy új kezelőpultot multifunkciós joystickkel a jobb oldalon, keresztkapcsolókarral és 12 colos (’’) terminállal. A Fendt 200 VFP Vario 12 colos terminálja elől a szélvédő felett a tető burkolatba van beépítve. A 10 colos digitális műszerfal a kormánytorony tetején található. Ez utóbbi terminálon megjeleníthető többek között a menetsebesség, a motor fordulatszáma és a folyadékok aktuális szintje. A digitális műszerfal működtethető a kormánytornyon elhelyezett navigációs joystickkel. A gépbeállítások könnyebben és a korábbinál áttekinthetőbben végezhetők el.

A Fendt 200 P Vario esetében opcionálisan elérhető az első függesztőmű tehermentesítő szabályozása. A munkagép talajt terhelő tömege könnyen és fokozatmentesen állítható a terminálon keresztül, ez biztosítja a traktor jobb kapaszkodóképességét és az optimális talajkontúr követését. Ennek köszönhetően javul a traktor mászóképessége emelkedőkön és optimális munkaeredmény érhető el a lejtő és sík vidék közötti átmenetnél is. Ezenkívül a Fendt 200 VFP Vario teljes értékű munkagép-felszerelési “tereket” kínál a traktor elején, hátulján, valamint a két tengely között középen - mindkét oldalon - a felszerelt munkagépek számára.

A téli hosszú munkanapok, extrém időjárási körülmények között magas követelményeket támasztanak a sofőrrel szemben. Ha télen rendszeresen hideg időben is dolgoznia kell, a kifinomult fűtési rendszerrel rendelkező vezetőfülke új lábtérfűtése növeli a munka komfortját – így biztosítva megnövelt kényelmet a gépkezelőnek.

Első alkalom, hogy a Fendt 200 VFP Vario traktor Power alapkivitelben 10 colos digitális műszerfalakkal rendelkezik. A vezető többek között sokkal könnyebben, gyorsabban és áttekinthetőbben végezheti el a motor, a sebességváltó és a hidraulika beállításait. A multifunkciós joystick új kezelési lehetőségeket nyit meg a Fendt 200 VFP Vario Power-ben. Két proporcionális szelep vezérlése, valamint a sebességtartó automatika (tempomat) aktív sebességének beállítása közvetlenül a joysticken lévő forgató gombbal lehetséges. A menetkar szabadon programozható nyomógombokkal rendelkezik, amelyekhez például más hidraulikus funkciók is hozzárendelhetők.

A Fendt 200 VFP Vario Profi traktor alapfelszereltségben 10 colos digitális műszerfallal rendelkezik. A szélvédő felett a tetőbe opcióként egy 12 colos terminál kérhető, így a vezetőnek több megjeleníthető felület áll rendelkezésre. A terminálon megjelenített információk rugalmasan kiválaszthatók.

A szokásos terhelésérzékelő szivattyúval (LS) és az opcionális 3L joystickkel a Fendt 200 Vario Profi tökéletesen alkalmas nagy teljesítményigényű munkagépekkel való munkavégzésre. A 3L joystick használható többek között levéltépő gépek integrált harmadik hidraulikus körének működtetésére. A Profi felszereltségi szinttől a traktor hidraulikus rendszere Power Beyond csatlakozásokkal ill. két középső hidraulikus vezérlőszeleppel bővül ki. Legfeljebb nyolc proporcionális vezérlőszelep (kihelyezett hidraulika kör) áll rendelkezésre, az mellső emelőművel együtt. 

Fendt 200 VFP Vario Profi+ először kínálja keskeny nyomtávú traktorként az összes Smart Farming technológiát, amely az univerzális Fendt 300 Vario és Fendt 700 Vario szériáknál már régebb óta a gépkezelők rendelkezésére állnak. A Fendt Guide automata kormányzási rendszer (korábban VarioGuide) mellett a Fendt Task Manager és a Fendt Task Doc (korábban VarioDoc Pro) is elérhető a Fendt 200 Vario Profi+ számára az „Agronómia modulban”.

Az üzemvezető (telephelyvezető vagy a gazda) a Fendt feladatkezelővel (Fendt Task Manager) létrehozhat feladatokat az irodában vagy akár útközben, és közvetlenül elküldheti azokat a gépre. Ha a Fendt Feladatkezelőt a Fendt Guide kormányzással és az RTK korrekciós jellel együtt használják, a Fendt 200 VFP Vario centiméteres pontossággal képes áthajtani a sorokon, és hatékonyabban dolgozni az ültetvényeken. Növényvédő szerekkel együtt alkalmazva e rendszereket elkerülhető a szerek dupla kijuttatása. A munka végeztével a feladat a Fendt Task Doc segítségével automatikusan visszaküldhető az irodába. Ez megkönnyíti az elvégzett munka dokumentálását.

A 12 colos terminál különféle traktor- és nyomvonal-vezetési funkciókat, ISOBUS-funkciókat és az éppen használt munkagépek funkcióit képes megjeleníteni. A gépkezelő saját igényeihez igazíthatja a kijelzőn megjelenített adatokat. 

A speciális növénykultúrák esetében, mint például szőlőkben, gyümölcsösökben vagy komlóültetvényekben a traktoron vagy a munkagépeken található automata kormányzási rendszerek jelentősen megkönnyítik a munkát, különösen az új telepítésű ültetvények esetében. Ily módon az oszlopok vagy az egyes növények centiméteres pontossággal helyezhetők el a sorokban és minden későbbi munka ezáltal könnyebben és hatékonyabban elvégezhetővé válik.

 

fendt 200 vfp vario_2

 

A Fendt 211 VFP Vario innovatív, többletteljesítményt biztosító motorvezérlő rendszer a DynamicPerformance (DP) 10 LE többlet teljesítményt biztosít a felmerülő igény pillanatában, pontosan akkor, amikor arra szükség van. Mindez nem függ a traktor haladási sebességétől vagy az éppen végzett munkától - tisztán dinamikusan működik.

A traktorok motorteljesítménye általában számos fogyasztó között oszlik meg, mint például a TLT, a hidraulika, a hűtőventilátor és a légkondicionáló. A rendszer felismeri, ha bizonyos alrendszerek (fogyasztók) nagyobb energiát igényelnek, majd az intelligens vezérlőrendszer révén több energiát biztosít.

A DP többletteljesítményt biztosító rendszer a traktor álló helyzetében végzett munka közben ugyanúgy képes többletteljesítményt biztosítani, mint szállítási vagy szántóföldön végzett munkák során. A Fendt DynamicPerformance a Fendt 200 VFP Vario-ban aktiválódhat - az éppen igényelt teljesítménytől függően - például vontatott betakarítógép előtt vagy meredek lejtőn permetezőgépet vontatva. A Fendt 211 VFP Vario 10 LE többletteljesítménye azoknak a vállalkozásoknak lehet érdekes, akiknek nagy teljesítményű keskeny nyomtávú traktorra van szükségük erőtartalékokkal.

Fendt 200 Vario ez év júliusától rendelhető meg, és 2021 januárjától gyártják a típust, ekkor gördül le a gyártósorról – tartalmazza az ismertető.