Fendt 700 Vario új kezelői filozófiával – FendtONE

Agro Napló

Tökéletes összjáték

A Fendt 700 Vario motorja és hajtóműve tökéletes egységet alkot a nagy forgatónyomatékú meghajtás és a fokozatmentes vezetési élmény érdekében. A Fendt 700 Vario jól bevált, nagy teljesítményű hathengeres motorja robbanékonyságával, fordulékonyságával és a 240 LE maximális teljesítményével nyűgözi le a felhasználókat. Az új motoralkatrészek növelik az élettartamot és csökkentik az üzemanyag-fogyasztást. A továbbfejlesztett SCR füstgáz-technológia eleget tesz a Tier 5 károsanyag-kibocsátási szabványnak.

A megújult széria egyik legnagyobb újdonsága a FendtONE kezelőrendszer.

FendtONE

Kifejezetten egyénre szabható gépkezelés, egyénre szabható vezérlőkarfa: szabadon programozható nyomógombok. Logikus és dinamikus színkódrendszer az egyes funkciócsoportok számára. Mindez úgy került kialakításra, hogy a gépkezelő önállóan képes legyen megtalálni az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges menüpontokat és megtanulni a traktor kezelését.

A FendONE az első gyári kezelőrendszer a piacon, amelyben a traktorterminálok és a traktor központi számítógépe egy egységet alkotnak és ahol a termináltartalmak online szinkronizálásra kerülnek. Nincs szükség hozzászokásra a különféle médiumok (terminál, PC, tablet, telefon) esetében, mivel a formátum azonos.

3 terminál - 3 joystick

A 10”-os terminál szolgál műszerfalként: közúti és szántóföldi adatmegjelenítéssel, nappali és éjszakai megvilágítással, mely megjeleníti az üzeneteket, figyelmeztetéseket és a riasztásokat is.

Megtalálható még két darab 12”-os terminál, amelyek mindegyikén egyidőben legfeljebb 6 csempén jeleníthetők meg különböző, a gépkezelő által beállított információk. Ezzel a munkagépek termináljai kvázi „feleslegessé” válnak. A kijelzők tetején illetve alján megjelenített információk (láb és fejlécként) rögzíthetők.

Az új „Fendt ISOBUS” lehetőséget teremt 40 különböző ISOBUS-funkció egyénre szabott vezérlésére: ezek közül 8-at a multifunkcionális joystickon, 27-et a 3L-Joystickon és további 5 funkciót a karfán keresztül.

A Fendt SectionControl segítségével a munkagép munkaszélessége 36 szakaszban vezérelhető, kizárhatók a megművelésből a terepakadályok és szabadon eldönthető, hogy először a tábla belsejét vagy a „szegést” (táblahatárt) műveli-e meg a gépkezelő.

„Kábelmentes” és helyfüggetlen adatátvitel traktor és iroda között.

A Smart Farming megoldások komplexitása nő, ezért szükségesé vált az egyes funkciók csoportba (nyomvonalvezetés, agronómia, telemetria, gépvezérlés) foglalása. Ettől függetlenül azonban az alapfunkciók részei maradnak az alapfelszereltségnek, a kiegészítő funkciók pedig – hasonlóan más kiegészítőhöz – külön kérhetők. A bővülő tartalommal párhuzamosan a funkciók is átnevezésre kerülnek (pl. VarioGuide-ból → Fendt Guide; Variotronic TI AUTO-ból → Fendt TI Auto).

A telemetria csomag lehetővé teszi, hogy az egyes traktor vagy a traktorpark műszaki paramétereit központilag figyelemmel kísérhessük és online értesülhessünk az esetleges hibajelzésekről, így meggyorsítva a gép szervizelését.

A Fendt Smart Farming Modul és a FendtONE kezelőrendszer a családi gazdák, bérvállalkozók vagy nagyüzemek igényeit is messzemenően képes kiszolgálni.

Az új FendtONE kezelőfelület nemcsak a fülkén belül, hanem kívül is megjelenik annak új dizájnjában.

Ergonómia, kényelem, teljesítmény

A gépkezelő számára talán a legfontosabb a traktorban a vezetőülés és a rádió. Ebben is kínál bőséges választékot a Fendt! A 6 féle vezetőülés mindegyike légrugós, melyekhez a levegőt a traktor kompresszora biztosítja, hogy a vezetőfülke csendjét ne zavarja még az üléskompresszor zaja sem. Van köztük bőrbevonattal, ülésklímával és -fűtéssel felszerelt ülés, illetve oldalsó és hosszanti dinamikus lengéscsillapítással, csigolyatámasszal szerelt vagy épp elforduló ülésháttámlával rendelkező kivitel is.

A csendes vezetőfülke ellenére a telefonkihangosító alapesetben 8 mikrofonnal rendelkezik. Bármerre forduljon is munka közben a traktoros, minden irányban előtte van egy mikrofon. Négy prémium hangszóró, illetve egy 4.1-es hangrendszer mélynyomóval kérhető opcióként, amivel a munkavégzés könnyebb ugyan nem lesz, de biztos élvezetesebb.

A Visioplus kabin óriási, 6,5 m2 üvegfelületén keresztül remek a rálátás akár a kiemelt homlokrakodó kanálra, akár a traktor környezetére. A nagy látószögű, elektromosan állítható és fűthető visszapillantó tükrök vagy a nagy látószögű belső visszapillantó tükör nagyobb biztonságot garantál a kisebb holtterek miatt.

Ezt növelhetik a terminálokhoz csatlakoztatható analóg vagy digitális kamerák. A szélvédőt az egyedülálló, 300 fokban müködő ablaktörlő tartja tisztán.

A kabinbelső tisztaságáért elsősorban a traktoros felel, de a túlnyomásos kabin, illetve az egyedülálló fendtes kábelbevezetés a hátsó ablakkereten keresztül ugyancsak hozzájárul a környezet tisztán tartásához.

www.axial.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!