MENÜ

Ökológiai megoldások minden gyümölcstermesztőnek

2017.02.22.

Nagyszabású rendezvényt tartott a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola, a Biocont Kft. és Naturalma Zrt "Ökológiai megoldások minden gyümölcstermesztőnek" címmel. A házigazda elmondta, hogy hozzávetőlegesen száz látogatóra számítottak, végül közel háromszázan jelentek a vásárosnaményi Hunor Hotelben.

A rendezvényt Rácz Imre a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Agrárkamara elnöke nyitotta meg. Megnyitójában elmondta, hogy az ökológiai gazdálkodás terjedése és kiszélesedése világ és európai trend, melynek jelei Magyarországon is egyre meghatározóbbak. A biotermékek iránti kereslet jelenleg kielégítetlen és ezek az igények folyamatosan növekednek, miközben a termelés felfutásának üteme ezt közel nem képes követni.

Ezen kívül beszélt arról, hogy a jelenleg beérkezett ültetvénytelepítési pályázatok forrásigénye közel sem merítették ki a rendelkezésre álló keretet. A kamara elnöke arról beszélt, hogy az első körben hiánypótolt pályázatok gazdái kezdjék el beruházásaikat saját erőből saját kockázatra, mert várhatóan pozitív határozatokat fognak kézhez kapni. Kérte a jelen lévőket hogy a telepítések során a hazai faiskolák szaporítóanyagát részesítsék előnyben.

A megnyitó után Kávássy Péter a Holland Alma Gyümölcsfaiskola tulajdonosának előadása következett. Prezentációjában bemutatta, hogy   hogyan vált húsz év alatt egy magyar faiskola a rezisztens fajták szaporítójává és szakértőjévé, valamint milyen kutatási háttér támogatja  a faiskola munkáját. Beszélt róla, hogy milyen eredményeket ért el a faiskola az elmúlt 8 évben gyümölcs fajta és alanyinnováció területén.

Ezt követően Baráth István a Naturalma Zrt. ügyvezetője vette át a szót. Elmondta, hogy a 2008-ban gyökerező és 2010-ben elindult Naturalma Program kapcsán már több, mint 350 hektár új típusú ültetvény létesült. A program új, varasodás ellenálló almafajták, honosítását, szaporítását és elterjesztését tűzte ki célul. A benne szereplő fajták mind ellenállóak, tetszetősek, magas élvezeti értékűek és ezek mellett még jól tárolhatóak is. A fajtákat Magyarországon és számos más európai országban is kizárólagosan csak a Holland Alma Kft. szaporítja és forgalmazza. Ezekhez technológiai ajánlást és szaktanácsadást is biztosít, valamint hatékony marketingaktivitással segíti a gazdákat abban, hogy a megtermelt gyümölcsüket piacra is tudják juttatni. A cégvezető bemutatta, milyen eredményeket értek el a piacszervezés területén. Beszámolt róla, hogy a fajtaújdonságok milyen fogadtatásra találtak a Spar és Interspar áruházak polcain, valamint a nagybani piacon.

A következő előadó Babicz Szabolcs volt a Holland Alma részéről. A faiskolavezető a 2017 –es fajtaújdonságokról beszélt. Először az alma fajtaszortiment újdonságait ismertette. Beszélt a Naturalma® fajtakör legfiatalabb tagjáról az Allegro®-ról. A faiskolavezető „júliusi Gála”-ként aposztrofálta a fajtát, mely teljes mértékben varasodás és lisztharmat rezisztens (poligénes rezisztencia). Július 10-15 körül egy menetben szüretelhető, gyümölcsmérete közepes, piros fedőszíne intenzív. Íze a Gáláéval vetekszik, de azzal ellentétben nem varasodik, 6-8 növényvédelmi fordulóval tökéletesen megvédhető és fán hagyva sem reped ki. Ezen kívül ismertette a Galarina® fajtát, melyet úgy nevezett: „javított Florina”. Ízét a Gálától, ellenálló képességét a Florinától örökölte, de annál jobban színesedik és tárolható. Majd következett a Galiwa®. A faiskolavezető erről a rezisztens fajtáról „szeptemberi Gála” jelzővel beszélt. Már régen keressük a Gála rezisztens alternatíváját. Kevés fajta érik augusztusban, ami igazán jó ízű. A Gála klónok ilyenek, viszont egyrészt növényvédelmileg problémásak, másrészt pedig talán már sok is van belőlük eltelepítve. Minden termelő igyekszik kihasználni egyrészt a rezisztencia által nyújtott előnyöket, másrészt pedig kerülni az októberi érési idő munkacsúcsait. A Galiwa® fajtát rezisztenciája, Gálát felülmúló íze és szeptemberi érése biztosan a legkedveltebbek közé fogja emelni. A 2017-es év igazi nagy alma fajtaújdonsága és áttörése a Bonita® fajta megjelenése lesz! A Bonitát a Holland Almánál 2011 óta teszteljük kíséreti kertünkben – I-406 kódnéven – tehát már 5 év termesztési tapasztalat birtokában vagyunk. Az általunk évekig „inégyszázhatként” említett fajta idén októberben Bonita® néven debütált a  Bolzanoban megtartott „Bonita® day” keretében. Ez az október eleji, közepesen nagy gyümölcsmérettel rendelkező, arányos fát nevelő fajta nagyon jól színesedik és élénkpiros fedőszínével vonzza a termelő és a vásárló szemét egyaránt. Tökéletes rezisztenciát mutat varasodással és lisztharmattal szemben! Nagyon jól tárolható és kiemelkedően jó ízű alma. Termőrefordulása minden alanytípuson korai, termőképessége kiemelkedő. „A fajtát talán az Pink lady rezisztens alternatívájaként definiálnám” – mondta a faiskolavezető. Majd megemlített néhány nem rezisztens fajtaújdonságot is. Az almák után a szilva fajtaújdonságok következtek. A „Szuperszilva”-ként elhíresült Topend Plus® mellett a Kulinaria® és a Jofela® fajták ismertetése következett. Az okótberi érésű Topendet már nem csak a termelők ismerik és kedvelik, hanem a kereskedők és a fogyasztók is. A nagy méretű, magas cukortartalmú gyümölcs minden felhasználási irányban keresett.

Babicz Szabolcs előadását kolléganője Uhrin-Hibján Anikó búcsúztatásával zárta, akivel tizenkét évet dolgozott együtt, s egyben bemutatta Kötél Róbertet, aki a távozó kolléganő helyét pótolja a Holland Almánál. Valamint bemutatásra került Dr. Cehla Béla, a Holland Alma Kft. új ügyvezetője, aki egyben házigazdája is volt a rendezvénynek.

Az előadás sorozat  második felét Tarcza Tamás, a Biocont Hungária Kft szaktanácsadója kezdte meg. A Biocont jelenleg komplex megoldásokat kínál a gyümölcsösök ökológiai védelmére. Az egyik legérdekesebb technológiai elem az almamolyok és egyéb molykártevők ellen irányuló feromon légtértelítéses megoldás, ami megakadályozza a molykártevők párosodását így peterakását is. A  technológia előnyei és korlátai is ismertetésre kerültek. Tarcza Tamás elmondta, hogy a módszer alkalmazásával kémiai hatóanyag maradék nincs, hiszen permetszer kijuttatás sem történik. A légtértelítéses módszer biológiai védekezéssel is kiegészíthető.

Több más biotermelésben alkalmazott technológiai elem és termék mellett kiemelt szerepet szánt a Biocont a narancsterpén alapú termékeknek. Ezek főként adjuvánsként alkalmazhatók, de a jelenlévők hozzáfűzték, hogy a narancsolaj készítmények - vízelvonó hatásuk miatt - nagyon jó hatással szolgálnak  levéltetvek és lisztharmat elleni védekezésben is.

A Biocont érdekes beszámolója után Böszörményi Sándor fülesdi bio gyümölcstermelő számolt be ökológiai termesztéssel kapcsolatos viszonyáról, piaci lehetőségekről és a termelés napfényes, valamint árnyoldalairól is. Érdekes volt hallgatni egyéni látásmódját és motivációját

A záróelőadást ismét a Holland Alma faiskolavezetője tartotta. A metszés élettani alapjain kívül az idei évi hajtásnövekedési és rügyképzési sajátosságait figyelembe vevő, fajtákhoz és termőhelyhez igazított metszési taktikákról beszélt.

A nagy sikerű rendezvénynek folytatása a közeli jövőben más helyszíneken is várható! Figyeljék a Holland Alma weblapját! www.hollandalma.hu