MENÜ

Mit „tudnak” a tarlóbontó mikrobiológiai készítmények?

2023.07.21.

A betakarítások megkezdődtek, fontos hogy a növényi maradványokat szakszerűen kezeljük. Az AÖP-ben támogatott a mikrobiológiai készítmények használata. Ide tartoznak a szárbontó baktérium készítmények is. Vegyük sorra alább hatásukat, előnyeiket.

Aratásra váró gabonatábla

 

1. Elkezdik a növényi maradványok bontását, ezzel felgyorsítják a folyamatot

A konvencionális művelésű szántóföldek talajai mikrobiológiai szempontból elszegényedtek. Ennek oka az, hogy sok stressz éri a mikrobákat, így a túlzó műtrágyázás, a vegyszerek használata, a nem helyes talajművelési mód, stb. Az elszegényedett talajélet miatt a bomlási folyamatok is csak lassabban tudnak beindulni, ezért célszerű a növényi maradványokat bontó enzimeket (celluláz, xilanáz, béta- glükozidáz, stb.) termelő baktérium törzseket kijuttatni.  Ezzel gyorsan elindul a szár, levél és gyökér bomlása, majd erre épülnek még a talajban lévő egyéb mikrobák bontási tevékenységei is.

2. Élénkítik a talajéletet

Ahogy a fentiek szerint elindul a bomlás, felpezseg a talajélet. A bontási folyamatban egymásra épülő mikrobák szerepelnek és szaporodnak fel, ha megfelelőek a körülmények.

3. Biztosítják, hogy gyorsabban feltáródjanak a tápanyagok

A növényi részek viszonylag nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, melyek szerves kötésben vannak. A szerves anyagban található tápanyagok mineralizálódnak, ezt a biológiai folyamatot mikrobiális közösségek végzik. Ezek az anyagok aztán nitrogén tartalmú vegyületekkel összekapcsolódnak és humuszanyagot hoznak létre. Így biztosított a talaj tápanyag-szolgáltató képessége és egyben javul a talaj szerkezete és vízmegtartó képessége is.

 

gabona növényi maradványok

Gabona növényi maradványok

 

4. A patogén gombák visszaszorulnak

Egyes baktérium törzsek ún. sziderofór termelő képességgel rendelkeznek, ami azt jelzi, hogy kórokozó gombák (pl. fuzárium, szklerotínia) szaporodását képesek gátolni. Ez egy természetes biológiai folyamat, mely képes a talaj- és növényegészséget támogatni.

5. A pentozán hatás kivédhető

A pentozán hatás, vagyis a „nitrogén éhség” elsősorban a kedvezőtlen C:N aránnyal rendelkező növényi maradványok bomlása során léphet fel. A szárbontó készítményekben általában vannak olyan nitrogénkötő baktériumok, amelyek nagy teljesítménnyel képesek a levegő nitrogénjét megkötni, és ezt a talajba juttatni, ezzel a pentozán hatást kivédeni.

A Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetség Tagjai jó szívvel ajánlják szárbontó baktérium készítményeiket. A termékek bizonyították hatásukat és ellenőrzötten magas minőséget képviselnek. Válassza a növénymaradványok szakszerű kezeléséhez ezen készítményeket! További információkért kérjük, forduljanak az alábbi elérhetőségekhez!

 

01_agro.bio_logo_2021

 

02_attendsa_logo 2020-01

 

03_biofil-logo

 

04_corax-logo_gorbek

 

05_geosan_logo-nagy

 

07_nah logo_álló

 

08_phylazonit ng logo - fehér keretes

 

09_terragro_logo

 

talajbaktérium-szövetség-logo