MENÜ

Milyen búzafajtákat, hibridrepcéket kínál a Gabonakutató 2021-ben?

2021.06.29.

A Gabonakutató dunántúli Kalászos fajtabemutatójára 2021. június 25-én Táplánszentkereszten került sor. A kalászos fajtaválasztékunk széleskörű: a kenyérbúza mellett, durum és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot. A malmi búzák közül a GK Aratót, GK Magvetőt és GK Bagót emelnénk ki. Hibridrepce kínálatunk két újdonsága: a SHIELD és az ALTANO.

 

A nagy meleg ellenére sokan ellátogattak Táplánszentkeresztre a Gabonakutató dunántúli Kalászos fajtabemutatójára. A rendezvényt Wágner József, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A GK kalászos fajtaválasztéka széleskörű: kenyérbúza mellett durum és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot.

A malmi búzák közül a GK Aratót, GK Magvetőt és GK Bagót emelte ki Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató. Az őszi búza fajtaválasztásban kimagasló jelentőségű a hozam, a termőképesség. Ilyen bőtermő fajta a GK Arató, amely optimális viszonyok közt 10-12 t/ha hozamra képes. Két feljövő fajtánk a kiváló, stabil malmi minőségű GK Bagó, és a kiemelkedő minőségi mutatókkal rendelkező GK Magvető. Két prémium minőségű fajtánkra: GK Békés, GK Bakony elsősorban a javító kategóriát megcélzó gazdálkodók figyelmét hívjuk fel. Őszi búza újdonságaink a tarkalászú GK Börzsöny, a szálkás kalászú GK Déva és a GK Szereda, legújabb minősített fajtáink pedig a GK Kolozs és a GK Megyer. Megbízható, kiváló minőségű durumbúzánk a GK Bétadur és a GK Julidur, prémium bio tönkölybúzánk pedig a GK Fehér.

 

gk_arato_img_2025_text

 

Idén tavasszal az Innovációs Nagydíj pályázat kiemelt elismerését nyerték el a szegedi tritikálék. A GK Maros fajtánk vezeti a vetőmagpiacot, a GK Szemes pedig a második helyen áll. Új, induló tritikálé fajtánk a GK Temes, mely asszimiláló, zöld száron érő típus, és kimagaslóan jól tűri a hősokkos napokat, stresszes körülmények közt is magas hozamokra képes. Árpáink közül a kiemelkedő szárazságtűrésű GK Judy és GK Aréna fajtákat ajánljuk, kiemelkedő hozamú zab esetében pedig a GK Aranyt.

A már ismert GK Gabriella, GK Csenge és GK Réka repcék mellett új, nagy termőképességű, cégünk által kizárólagosan forgalmazott újdonságok az ALTANO és SHIELD hibridrepcék. Az ALTANO (OGURA) hibridrepce az intenzív termőhelyekre, míg a SHIELD (MSL) hibridrepce a kiegyensúlyozott, stabil termésszintet nyújtó gyenge és közepes helyekre ajánlható.

 

shield_img_e5636_text

 

A fajtákat, újdonságokat ismertető előadás és a szántóföldi bemutató mellett a résztvevők a takarmány- és malomipar kalászos alapanyagokkal szemben támasztott igényeiről, elvárásairól kaptak hasznos információt Beke Dániel, a Zala-Cereália Kft. takarmánygazdálkodási ágazatvezetője előadásában.

További információ:
www.gabonakutato.hu
facebook.com/gabonakutato