MENÜ

Már ősszel kimaxolhatjuk kalászosunk gyomirtását!

2021.10.11.

Ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal, már ősszel gondoljon a gyomirtásra!

A kezeletlen őszi búzában erős a nagy széltippan, pipacs, sebforrasztó zsombor és vadrepce jelenléte (Fejér megye, 2021.06.07.)

 

A kalászos gabonában előretörő T1-T2-es életformájú gyomnövények - nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr - ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Tovább bonyolítja a helyzetet az egyszikűek elleni gyomirtás, főleg, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit vagy olaszperje marad a következő kalászos kultúrában. Ezen egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20 % termésveszteséget okoz. Többet, mint a kétszikű gyomnövények.

Az FMC-Agro 2020 őszén egy új őszi kalászos gyomirtó szert hozott forgalomba. A Battle® Delta őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok ellen, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. Rozsban és tritikáléban az okiratkiterjesztés folyamatban van.

A hatékonysághoz bemosó csapadék szükséges, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír és szelektív, mely biztosíték a megfelelő hatásra, a permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

Kiváló hatékonyságú a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyom ellen. A nagy széltippan ellen már a legalacsonyabb 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú, ilyen adagolás esetén az egyes kétszikűek elleni hatása azonban gyengébb lehet, így ilyenkor az Ally® Max kétszikűirtóval kombinációban javasolt kijuttatni.

Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteles fejlődését biztosítja.

 

nyíregyháza 20210629 kezeletlen3 nyíregyháza 20210629 bmax2-1200
Balra kezeletlen, jobbra őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés (Nyíregyháza, 2021.06.29.)

 

sárszentmihály 20210607 dsc_8656

Őszi Battle® Max (0,3 l/ha Battle® Delta + 28 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) kezelés eredményeképpen gyommentes őszi búza állomány (Fejér megye, 2021.06.07.)

 

Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:

1. Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok is jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.):
Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 30 g/ha + Trend® 90 0,1 % korai posztemergensen kijuttatva. Ez a kombináció Battle® Max néven virtuális kereskedelmi csomagban is beszerezhető 2021 őszétől!

 

ballte max keretes

 

2. Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék stb.):
Battle® Delta 0,6 l/ha + Trend® 90 0,1% preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.

Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal!

 

www.fmcagro.hu

fmclogofekvo

 

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. *A Battle® Delta engedélyokirat-kiterjesztése rozsban és tritikáléban folyamatban van.