MENÜ

Kukorica gyomirtás trendjei Magyarországon (2010-2016)

2017.04.25.

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Hazánkban a legértékesebb szántóföldi kultúra növényvédő szer költéspotenciál alapján a kukorica. Sok éve az összes kultúra összes szertípusa közül a legnagyobb forgalmi számokat a kukorica gyomirtás generálja.

Az 1. ábrán látható összehasonlításban a kukorica fenológiai állapota szerint mutatjuk be, hogy milyen változások zajlottak le az elmúlt években a gyomirtási technológiában. A klasszikus preemergens alapkezelést követő posztemergens felülkezelés, mint gyomirtási technika egyre inkább háttérbe szorul a csupán posztemergens gyomirtás javára, valamint az egyszeri preemergens gyomirtás aránya is egyre kisebb. Ennek okai többek közt a következők lehetnek: a piacon egyre több a 2-3 hatóanyagot tartalmazó gyűjtő csomagolású termék, ami egy kijuttatással teljes megoldást adhat a gyomviszonyok rendezésére. Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt elmaradó, de a preemergens gyomirtó szerekhez szükséges bemosó csapadék szintén okozhatja az elmozdulást. Az elmúlt években egyre több az olyan rugalmasan felhasználható termék, mely preemergensen és posztemergensen is használható. A növény 6 leveles állapotában, vagy később elvégzett gyomirtás pedig egyre inkább háttérbe szorul és egyre inkább a korai posztemergens (2-4 levél) állapotra koncentrálódik. 2016-ban a trend kissé megtört, nagyobb arányban alkalmaztak vetés után, de kelés előtti gyomirtást a magyar gazdák. Ugyanakkor a korai posztemergens és kései posztemergens kezelések aránya változatlan a felhasználás fenológiai állapotát tekintve.

A kukorica gyomirtás intenzitásának csökkenése nagyban függ a belvizes területeken való kései vetésektől, a növényt egyre jobban sújtó aszálytól, a termény pár évvel ezelőtti alacsonyabb árától, valamint a gyűjtőcsomagolású termékek megjelenésétől is. A 2. ábrán láthatjuk, hogyan változott a gyomirtásra jellemző technológia. Az adatok csupán a gyomirtó szerrel kezelt területre vonatkoznak, ami gyakorlatilag minden évben a terület 97-99 százalékát teszi ki. A kezelés/ha mutató megmutatja, hogy átlagosan egy kezelt hektárra vetítve hányszor kezelnek gyomirtó szerrel a magyar gazdák. Magyarországon az egy hektárra jutó átlagos kezelésszám 2016-ben 1,22. Ez azt jelenti, hogy az esetek 22 százalékában a gazdák 2, szélsőséges esetben 3 gyomirtást is alkalmaztak, alkalmazhattak.

A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának szorzata mutatja meg, hogy egy kezelt hektárra átlagosan hány „darab” gyomirtó szert szórnak ki a gazdák. A gyűjtőcsomagolású termékek, mint önálló márkanév alatt forgalmazott termékek, ebben az esetben egy termékként számolódnak. A gyűjtőcsomagolású termékek ellenpontja az egy hatóanyagot tartalmazó, olcsóbb generikus terméknek, melyek száma és felhasználása az utóbbi években egyre növekszik.

Összegezve az elmúlt évek trendjeit, elmondhatjuk, hogy a magyar gazdák kezdenek lemondani a preemergens gyomirtásról, inkább egy menetben oldják meg a gyomok eltüntetését, ennek megfelelően pedig egyre kevesebb gyomirtó terméket juttatnak ki a kukoricaföldekre.

Végezetül szeretnénk megköszönni a kutatásainkban résztvevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseinkre. A 2017-os évre is sikeres gazdálkodást kívánunk!

Amennyiben Ön is gazdálkodik és szeretne a fenti cikkhez hasonló anyagokat térítésmentesen olvasni, akár hazai, akár nemzetközi trendekről, kérjük írjon a [email protected] e-mail címre és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Puskás Péter – Kleffmann és Partner Kft.