MENÜ

Könyvajánló: A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei

2020.09.24.

„A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei” – Varga Sándor, biológiai talajerő gazdálkodási szakmérnök

 

Hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse, legfontosabb erőforrásunk, ugyanakkor a természeti környezet része, az anyagok biológiai körforgásának helyszíne. Tápanyagot és életteret ad a növényeknek, milliónyi élőlény otthona, a növénytermesztés eredményességének alapja: a TALAJ!

Az elemek biológiai körforgalma pedig elképzelhetetlen BAKTÉRIUMOK nélkül.

Létünk és bolygónk léte is TŐLÜK függ!

A globális klímaváltozás miatt bekövetkező időjárási tényezők változása – mint a csapadékmennyiség alakulása, hőmérséklet növekedése vagy csökkenése - jelentősen átalakíthatja a talajokban lejátszódó lebontó és felépítő folyamatokat (különös tekintettel a szén lekötésére vagy felszabadítására), illetve magukra a talajban élő szervezetekre is kihatással van.

A talajközpontú gazdálkodás a biztonságos növénytermesztés feltétele!

A talaj bizonyos fokú ismerete feltétlenül szükséges annak megértéséhez, hogy, mint a növények tápanyag-szolgáltató rendszere hogyan változik a tápanyag-utánpótlás során és ez hogyan működik a növénytermesztésben!

Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy a Phylazonit gondozásában megjelent Varga Sándor – A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei című szakkönyve, amely - szemléletesen és mindenki számára érthető módon taglalja azokat az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, amelyek segítenek megalapozni az intenzív, de mégis környezetkímélő gazdálkodást!

phylazonit-konyv-1

Miért SZEMLÉLETVÁLTÓ és HIÁNYPÓTLÓ?

Mert olyan könyvről beszélünk, ami tudományos alapokon nyugszik és mégis hétköznapi, közérthető nyelven taglalja a talajban lejátszódó folyamatokat.

Mit gondolnak a könyvről a szakemberek és gazdálkodók?

„A talajbiológiai tudomány segítségével ma már egyre inkább figyelünk azokra a „jótékony” hatású talaj-élőlényekre, amelyekkel csökkenthető a műtrágyák vagy a növényvédőszerek felhasználása. A gondolkodásunkat, ismereteinket ennek a „csak egy egészség létezik” szemlélet szerint kell az iskolától a felsőbb szintekig újra értelmezni. Ez a könyv ebben nyújt hathatós segítséget.” Prof. Dr. Biró Borbála, DSc. az MTA doktora, egyetemi tanár, a „biológiai talajerőgazdálkodó szakirányú továbbképzés vezetője

„A könyv szakmai igényességgel mégis röviden, tömören és közérthetően magyarázza el a növénytermesztéshez szükséges talajtani és talajbiológiai alapokat.” – Berényi Üveges Judit, projektvezető kutató - ÖMKi

„A talaj ismeretét a benne lejátszódó folyamatokat, a fiataloknak szinte alaptantárgyként kellene oktatni. Megőrzésének lehetőségeit a fiatal generációnak teljes egészében ismernie kell. Ez a környezetvédelem egyik alap-pillére is.” Földesi Gyula, kancellár - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

„A könyv elolvasása után elgondolkodhat a gazdálkodó azon, hogy valóban jó az, amit eddig csinált a talajjal, vagy még idejében változtathat annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a talajállapot, minél tovább megőrizhesse annak termőképességét gondolva az utókorra.” Prescher Péter, műszaki vezető - Feri Mg Bt.

Kinek ajánljuk?

„Mindazoknak, akik a hétköznapi ismeretüket szeretnék bővíteni a talajról, a talajban lakó csodás, sokszínű élővilágról, a talaj kíméletéről  mindannak érdekében, hogy ezt a változatos életközösséget, "a szent anyaföldet" meg tudjuk őrizni - mint ahogy azt elődeink is tették - sok-sok következő nemzedéknek.” Zászlós Tibor, vezérigazgató - Mezőfalvai Zrt.

A könyv elérhető és megvásárolható a Phylazonit webshopban:

phylazonit.hu/termek/a-talajtermekenyseg-mikrobiologiai-alapjai/