MENÜ

Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen

2019.02.25.

2019-ben sem lesz egyszerű dolguk a hazai kukorica- és napraforgó-termesztőknek. Az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt három neonikotinoid hatóanyagot – imidakloprid, klotianidin, tiametoxam – tartalmazó növényvédő szereket.

1. ábra: A talajlakó kártevők óriási károkat képesek okozni a tavaszi vetésekben (Zala megye, 2012 és Borsod megye, 2016).

 

A talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok) a napraforgó- és kukorica-vetések időszakában húzódnak fel a talaj felsőbb rétegeibe (2. ábra), és képesek óriási gazdasági károkat okozni (1. ábra).

 

fmc-drotfereg-mozgasa

2. ábra: A drótférgek függőleges mozgása. (Jermi és Balázs 1990.)

 

Hatékony rovarölő szeres csávázás hiányában tehát mindenképpen érdemes a talajfertőtlenítés alkalmazása. A talajlakó kártevőkkel szemben a vetéssel egy menetben kijuttatható talajfertőtlenítő szerek közül csak a gázosodó tulajdonsággal rendelkezők kínálnak biztonságos megoldást. A Kentaur® 5 G mikrogranulált talajfertőtlenítő szer hatóanyaga a klórpirifosz, amely gyakorlatilag a hatáshelyen előforduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet nyújt. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével kontakt módon fejti ki a hatását.

A kártevők gyérítése mellett fontos szempont a csírázó növények kezdeti optimális tápanyag ellátása, amely meghatározza a gyökértömeg kialakulását és a növények kezdeti fejlődésének intenzitását. Ennek egyik előnye, hogy a gyors kezdeti fejlődés elősegítésével a növény hamarabb eléri azt a fejlettségi stádiumot, amikor már kevésbé tudják károsítani a talajlakó kártevők. Ezen hatás eléréséhez és a kezdeti kritikus fejlődési időszak hatékony áthidalásához biztosít megoldást a startertrágyázás. A vetéssel egy menetben kijuttatott, kiváló oldékonysági tulajdonságokkal rendelkező mikrogranulált startertrágya azonnal elérhető és felvehető a fejlődésnek induló csíranövény számára (3. ábra).

 

napraforgó,radistart st 15+amalgerol 5 l,bszbadi,2012máj16 (6)

3. ábra: A 15 kg/ha-os Radistart startertrágya hatására (balra) nagyobb a gyökérzet, kirobbanó a korai fejlődés.

 

Ilyen startertrágya a Radistart Turbo, amely 10 %-os részarányban tartalmazza az Amalgerol* talaj- és növénykondicionáló készítményt. A Radistart Turbo startertrágyázás előnyei a következőkben foglalhatók össze:

  • azonnal oldódó és felvehető magas foszfortartalmat biztosít a csíranövénynek;
  • erőteljesen segíti a növény gyökérrendszerének és kezdeti vegetatív szerveinek fejlődését;
  • áthidaló tápanyag felvételi megoldást biztosít átmeneti lehülés, vagy stressz esetén.

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, az Amalgerol* a Hechenbichler GmbH márkaneve