MENÜ

Ha HO, a szükséges bónusz lépések

2021.03.18.

Az új termés lekötések és ár trendek tanúsága szerint idén keresett és vonzó bónusznövény lesz a magas olajsavas napraforgó. Termesztése nem kíván különleges technológiai elemeket.

 

Biztos és magas olajsav tartalommal számolhatnak a tömbösített térségi termesztésben és a hagyományos olajtartalmú hibridek vetésterületétől izolációs távolságot tartani tudó gazdálkodók. A bónusz ár és a termés minőségének biztonsága érdekében akad néhány fontos és meghatározó termesztés technológiai szabály. Tudott, hogy az átporzás elkerülése érdekében hasznos a 100‑150 m izolációs távolságot tartó, jószomszédi kapcsolat, ami táblaszinten 1,5% alá csökkentheti a káros olajsav eltérést. A korai gyomosodásra kifejezetten érzékeny napraforgó esetében területválasztáskor a 3‑5 éves vetésforgó betartása mellett a magról kelő gyomok jelenléte esetén a ma már legalább 80‑85% területi részarányt elért herbicid rezisztens hibridek jelentik a jó választást még a magas olajsavas napraforgók körében is. A KALEDONIA CL HO hibridünk még a szádorral fertőzött területeken is jó eredménnyel termeszthető.

 

caussade_logo-2021

 

 

KALEDONIA CL HO

kaledonia

 

Átlagos termesztési körülmények között is magas mennyiségi és minőségi mutatók jellemzik, állománya az egész vegetációs időben egészséges. A fő napraforgó betegségekkel szemben meglehetősen, a Phomopsis/ Diaporte helianthii fertőzéssel szemben kifejezetten toleráns.

 • Szádor rezisztens A-E rasszokkal szemben
 • Érésideje középkorai
 • Magassága 175-180 cm
 • Tányér termékenyülési mutató 99-100%
 • Olajsavtartalma 88,5-89,6%
 • Olajtartalma 45-46%
 • sun-power csávázással is rendelhető

 

KALEDONIA CL HO betakarítási eredmények, 2020

kaledonia-betakaritasi-eredmenyek

 

KLARIKA CL HO

ho_fornád2014-07-01 11.38.11 (1)

 

A legmagasabb hozamokra képes magas olajsavas napraforgók élenjárója, mely az ország egész területén bizonyította kiemelkedő termőképességét. A Plasmopara halstedtii fertőzéssel szemben kifejezetten, Sclerotinia, Verticilium, Diaporte fertőzéssel szemben toleráns.

 • Korai érésidejű, középkorai virágzási idejű hibrid
 • Magassága 158-170 cm
 • Tányérállása félig bókoló
 • Tányér termékenyülési mutató 99-100%
 • Olajsavtartalma 83-89,6%
 • Olajtartalma 46-51%
 • sun-power csávázással is rendelhető

 

KLARIKA CL HO betakarítási eredmények, 2020

klarika-cl-ho-eredmenyek

 

Lehetőség szerint a vetést az olajsavas napraforgók vetésével kell kezdeni, így a vetőgép elemeiben rekedt hagyományos zsírsav-összetételű kaszatok sem okozhatnak galibát a kelést követően. Az optimális vetésidő április közepe-vége. Így általában a növények generatív fejlődési szakaszában megfelelően magas az átlaghőmérséklet. Ez és a harmonikus tápanyag- ezen belül is bór és kén- ellátás szükséges az olajsav zavartalan és optimális mértékű beépüléséhez. A zavartalan kezdeti fejlődés érdekében a Caussade CL HO napraforgók plusz támogatást kapnak a sun-power csávázási technológia által. Az egységes méretű kaszatok hozzájárulnak a vetés és a kelés egyenletességéhez, egyben az egész állomány egyöntetű fejlődéséhez. A mag felületéről közvetlenül a gyököcske közelében leoldódó makro, mikro és növekedést serkentő biostimuláns anyagok nyújtanak támogatást a kezdeti fejlődés stádiumában. A vetésnormára adott fajtatulajdonosi javaslattól a HO hibridek esetében is csak a termesztés intenzitásának függvényében és a talaj tápanyagszolgáltató képességének ismeretében érdemes eltérni. A HO hibridek betegség toleranciája vetekszik az LO hibridek toleranciaszintjével, azonban tápanyagutánpótlás és növényvédelmük során is érdemes szem előtt tartani, hogy ez a napraforgó genotípus az intenzív törődést megháláló növények körébe tartozik.  

1976, azaz Soldatov szovjet kutató első magas olajsav tartalmú napraforgójának megjelenése óta jelentős innovációk történtek a nemesítés, feldolgozás területén is. Ami azonban azóta is változatlan, az az elvárt technológiai fegyelem az izoláció, elkülönítés a gépek más típusú, olajtartalmú napraforgóktól mentesen tartásának szabálya vetéskor, betakarításkor a termény raktárba szállításakor és tárolás során is. A piac a biodízelként is hasznosítható HO napraforgók kedvező sütési-, étrendi tulajdonságait, hőstabilitását a szív és érrendszeri betegségekre gyakorolt előnyös hatását, antioxidáns hatású E vitamin tartalmát az LO hibridekénél magasabb felvásárlási árral keveredés mentes, tiszta termény átvételekor honorálja.

 

Molnárné Fehér Gyöngyi
Fejlesztési Felelős
www.caussade-semences.hu