MENÜ

Gazdálkodjon okkal az AGROMAGokkal!

2018.08.27.

A kiváló hazai adottságok mellett sikeresen termeszthetőek a kalászos gabonák, amit az országban megtalálható széles palettájú faj- és fajtaválaszték is bizonyít. A gazdáknak nem egyszerű feladat a megfelelő fajtákat kiválasztani. A helyes döntést a termesztési környezeten felül a biológiai háttér is befolyásolja. A különböző termesztési célokhoz széles körű, gazdaságosan termelhető fajtákat találunk az Agromag Kft. 2018-as kínálatában.

Babona, Laudis és Steffi

Bevált szokás, hogy gyengébb minőségű talajokra, extenzív körülmények közé nem búzát vet a termelő, hanem más kalászost választ. Ezekben az esetekben leggyakrabban a tritikálé és őszi árpa jön szóba. Az Agromag Kft. két kiváló tritikáléval is rendelkezik, az Odisej és a Tatra képviseletében. Mindkettő kettős hasznosítású, alkalmas szemes- és silótakarmánynak is. Kiváló télállóságuk, bokrosodásuk van, ezermagtömegük nagy, lisztharmattal szemben rezisztensek. Az Odisej koratavasszal is vethető és jobb termőhelyeken, intenzív körülmények között rekordtermésre is képes.

A termelői vélemények alapján ehhez hasonló termésekkel kecsegtetnek az őszi árpák is. Nagyobb részük a korai éréscsoportba tartozik és rendkívül jó az alkalmazkodó képességük, ezért szinte minden fajta jól beilleszthető mind az extenzív, mind az intenzív technológiájú gazdaságokban. A középérésű Faktor habitusából adódóan inkább a költségtakarékosabb, extenzív területekre javasolható. Kiváló a télállósága és szárazságtűrése, rendkívül jó takarmányárpa. A korai KH Tas, KH Anatólia, KH Kárpátia, KH Rudolf és Patina takarmányárpák az értékesebb termőterületeken a 10 t/ha feletti termésátlagot is elérhetik. A terméspotenciál terén a kettőshasznosítású Amazon és Eger is remekel. Az Amazon a betegségekkel szemben közepesen ellenálló. Az Eger alacsony, mindössze 85–95 cm-es, szárszilárdsága jó. Az Agromag Kft. portfóliójában találhatta meg a termelő elsőként a magyar piacon az őszi sörárpát. A KH Korsó évjárat-biztonsága kiemelkedő.

a patina és a nemesítője-k

Patina és tenyésztője

Az Agromag Kft. 2018-as kínálatát tanulmányozva számos őszi búzafajtával találkozik az érdeklődő. A kínálatot az 1. ábra foglalja össze különböző szempontokat figyelembe véve.

eresido_kalaszoltsag

1. ábra: Az Agromag Kft. búzafajtái a tenyészidő, a minőség és a kalász szálkázottsága alapján csoportosítva

Az Agromag őszi búzafajtáiról általánosságban elmondható, hogy termőképességük kiemelkedő (pl.: NS 40S, Antille, Lidka), jól alkalmazkodnak az időjárás viszontagságaihoz (pl.: Steffi, Valér, Gordius). Legtöbbjük a kórokozóknak részben, vagy teljes mértékben ellenáll. Majdnem minden fajtánál évjárattól függetlenül jók a minőségi paraméterek (pl.: Steffi, Weronka, Federer). Számos fajtánál megfigyelhető, hogy szélsőséges körülmények között a piacon található fajtákhoz viszonyítva kimagasló eredményt érnek el (pl.: Gordius, Babona, Lidka). Az Agromag Kft. őszi kalászos fajtaválasztéka korszerűen, a termesztési igények figyelembevételével lett összeállítva. Köszönhetően a fajták nagyon jó alkalmazkodóképességének kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között. Megbízható termőképességük miatt tehát okkal mondható, hogy eredményesen lehet gazdálkodni az AGROMAGokkal.

Farkas-Csamangó Tamás
30/471-9874
www.agromag.hu