MENÜ

Folytatódik a repce sikertörténete?

2017.03.31.

Megtudhatjuk az RWA Magyarország friss piaci elemzéséből!

A repce a humán felhasználás mellett a biodízel gazdaságos előállításnak is a legfontosabb alapanyaga. Emiatt folyamatosan nő a kereslet iránta. Az elmúlt 10 – 15 év kereslet növekedésének és a fagytűrő képesség javulásának az eredménye, hogy a termésterületet 150.000 hektárról 250.000 hektárra nőtt. A piaci igény a repcére folyamatosan növekedni fog a piaci várakozásoknak megfelelően, emiatt a szakemberek azt valószínűsítik, hogy a termőterület 300.000 hektárig tovább növekedhet.

E felett azonban a vetésforgó betartása már gátat szabhat a további fejlődésnek. Ettől kezdve a további potenciál a termésátlagban rejlik, amely a kezdeti 1,5 tonna / hektárról mára stabilan 2 tonna / hektár fölé emelkedett országos átlagban. 2016-ban 220.000 hektárról takarították be a gazdák a repcét, a vetésterület ősszel már a 250.000 hektárt is meghaladta a kimutatások szerint. Az árak a 2016-os betakarítástól egészen napjainkig nagyon kedvezően alakultak. A fix árak vonatkozásában (alapárban a bonifikáció elszámolásra kerül) 110.000 – 135.000 forint / tonna között mozogtak termelői telephelyen. A betakarítástól számítva szinte folyamatosan emelkedett az ár a MATIF jegyzésárával párhuzamosan.

Beltartalom vonatkozásában is nagyon jó évjáratot zártunk. A kereskedők és a feldolgozók bátran számolhattak 8 - 10 % körüli bonifikációval. A 2017-es újtermés ára az első körös (október - novemberi) előre kötéseknél nagyon magasan volt. A piaci szereplők 120.000 Ft/tonna körül fizettek a repcéért (all in). Az ár kitartott egészen 2017. februárig magas szinten. Ettől kezdve a piac a MATIF jegyzéssel együtt jött le, jelenleg 103.000 forint/tonna +/- bonifikáció körül ajánlanak a piaci szereplők a termelő telephelyén. A fix ár aszerint alakul, hogy ki miként ítéli meg a beltartalom várható alakulását.

Mára a szabad, eladatlan ó termésű készlet szinte teljesen elfogyott a magyar piacon. A fizikai kereskedők az újra termésre várnak. A várható mennyiségekről élénk vita és információgyűjtés zajlik a piacon. Azt próbálják a szereplők felmérni, hogy mekkora a fagykár, ehhez mérten az előkötésekkel már beárazták-e a termelők az újtermést, netán túladták, vagy lesz még árazandó mennyiség? Bárhogy alakuljon is 2017, a repce továbbra is a favorit növények közé fog tartozni, mert az európai piac mennyiségi igénye ennek kellő alátámasztást ad!